Sikerült megmenteni a kihalás széléről az északi-szigeti kokakót Új-Zélandon

ÁLLAT
2021 március 26., 12:03

Az elmúlt több mint két évtized erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült visszahozni a kihalás széléről az északi-szigeti kokakót, Új-Zéland egyik ikonikus madarát.

„Jelenleg mintegy 2000 költőpár él ebből a titokzatos erdei madárból szerte az Északi-szigeten, míg a megóvásukra irányuló erőfeszítések kezdetén már csak mindössze 330 pár volt belőle” - mondta pénteken Kiri Allan új-zélandi környezetvédelmi miniszter.

A kokakó fontos szerepet tölt be a maori mitológiában. Különleges státuszát részben orgonaszerű énekének köszönheti, amelyet gyakran használnak a filmekben az új-zélandi vadon megidézéséhez. Az új-zélandi 50 dolláros bankjegyet is a kokakó képe díszíti.

A csőre alatt jellegzetes kék bőrfüggelékkel rendelkező északi-szigeti kokakó populációjának újjáélesztését az 1990-es évek végén kezdték meg, amikorra mindössze ezer példány maradt az Északi-szigeten.

photo_camera Északi-szigeti kokakó. Fotó: MARK BOULTON/Biosphoto via AFP

Az intézkedések részét képezte a madarak áttelepítése, valamint az ismert természetes élőhelyeik megtisztítása a ragadozóktól.

Noha az északi-szigeti kokakó esetében igazi sikertörténetet lehet elkönyvelni, a kokakók másik faját, a déli-szigeti kokakót 2013 óta "feltehetőleg kihalt" fajként tartják számon.

A csőre alatt narancssárga színű madár felkutatásával foglalkozó természetvédő jótékonysági alapítvány néhány évvel ezelőtt több ezer új-zélandi dollár jutalmat ajánlott fel a madár esetleges észlelőinek. A pénzért azonban azóta sem jelentkezett senki.

Ez lenne az:

photo_camera A déli-szigeti kokakó. Fotó: Leemage via AFP

(MTI)