Sikerült megmenteni a kihalás széléről az északi-szigeti kokakót Új-Zélandon

Az elmúlt több mint két évtized erőfeszítéseinek köszönhetően sikerült visszahozni a kihalás széléről az északi-szigeti kokakót, Új-Zéland egyik ikonikus madarát.

„Jelenleg mintegy 2000 költőpár él ebből a titokzatos erdei madárból szerte az Északi-szigeten, míg a megóvásukra irányuló erőfeszítések kezdetén már csak mindössze 330 pár volt belőle” - mondta pénteken Kiri Allan új-zélandi környezetvédelmi miniszter.

A kokakó fontos szerepet tölt be a maori mitológiában. Különleges státuszát részben orgonaszerű énekének köszönheti, amelyet gyakran használnak a filmekben az új-zélandi vadon megidézéséhez. Az új-zélandi 50 dolláros bankjegyet is a kokakó képe díszíti.

A csőre alatt jellegzetes kék bőrfüggelékkel rendelkező északi-szigeti kokakó populációjának újjáélesztését az 1990-es évek végén kezdték meg, amikorra mindössze ezer példány maradt az Északi-szigeten.

Északi-szigeti kokakó.Fotó: MARK BOULTON/Biosphoto via AFP

Az intézkedések részét képezte a madarak áttelepítése, valamint az ismert természetes élőhelyeik megtisztítása a ragadozóktól.

Noha az északi-szigeti kokakó esetében igazi sikertörténetet lehet elkönyvelni, a kokakók másik faját, a déli-szigeti kokakót 2013 óta "feltehetőleg kihalt" fajként tartják számon.

A csőre alatt narancssárga színű madár felkutatásával foglalkozó természetvédő jótékonysági alapítvány néhány évvel ezelőtt több ezer új-zélandi dollár jutalmat ajánlott fel a madár esetleges észlelőinek. A pénzért azonban azóta sem jelentkezett senki.

Ez lenne az:

A déli-szigeti kokakó.Fotó: Leemage via AFP

 (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.