A december óta kórházba kerülő brit fertőzöttek 4,2 százaléka volt már beoltva

járvány
2021 március 27., 08:52

A december óta koronavírus miatt kórházba került brit állampolgárok közül minden 25. volt olyan beteg, aki megkapta már legalább az egyik vakcináját, közölte pénteken a brit kormány tudományos tanácsadó testülete (Sage). Ugyanakkor a beoltott, de megfertőződő betegek döntő többsége még csak az első dózisát kapta meg a vakcinából, és a legtöbben vagy még az oltás előtt, vagy közvetlenül utána fertőződtek meg, azaz nem volt elég ideje az oltóanyagnak, hogy immunitást alakítson ki a szervezetben.

photo_camera Fotó: OLI SCARFF/AFP

Azok között, akiknél tüneteket produkált a fertőzés, és ellátásra szorultak, nagyon kevesen voltak, akik két hétnél régebben kapták meg az első dózist, ami arra utal, hogy már az első dózis alkalmas a súlyos megbetegedés elhárítására.

A kormányzati tanácsadószerv az adatokat közölte ismét figyelmeztetett, hogy az embereknek nem szabad az első oltás megkapása után lazítaniuk a szabályokon, és kevésbé figyelni a járványügyi intézkedésekre, hiszen szó sincs arról, hogy teljesen védettek lennének a vírussal szemben.

A Sage már korábban is arra figyelmeztetett, hogy látni jeleit annak, hogy sokan változtatnak szokásaikon, miután megkapták az első oltásukat, ezért fontos annak tudatosítása, hogy fenn kell tartani a járványügyi előírásokat.

Mint a Guardian írja, közel 29 millió ember kapta már meg legalább az első dózisát Nagy-Britanniában. Az első dózis után két héttel már kialakul valamekkora védelem, de az elérhető legnagyobb immunitáshoz kell a második dózis is.

A Sage által megosztott adatok szerint az első oltás beadása, december 8-a és március 5-e között az összes kórházba került koronavírusos beteg 4,2 százaléka, 1802 ember kapta már meg legalább az első oltását. Az átlagos különbség az oltás és a kórházba kerülés között 5 nap volt, ami arra utal, hogy a legtöbben vagy már eleve fertőzöttek voltak, vagy pedig közvetlenül az oltás idején fertőződhettek meg.

A jelentés szerint lehetnek olyanok is, akik az oltási program közben fertőződtek meg, míg másoknál az első oltás után történő életmódváltás okozhatta a fertőzést. Az izraeli járványadatok is azt mutatták korábban, hogy az első oltást megkapó emberek utána már hajlamosak kevésbé betartani az előírásokat.

A Sage korábban már március közepén arra kérte a brit kormányt, hogy hangsúlyozzák jobban, időre lesz szükség, mire a vakcinák hatni fognak. Ahogy fontos azt is tudatosítani, hogy a Nagy-Britanniában használt vakcinák hatékonyak és biztonságosak, de egyetlen vakcina sem kínál 100 százalékos védelmet. A testület már akkor jelezte, hogy egész biztos lesznek olyanok, akik a második dózis után is megfertőződnek, ezért nagyon fontos lesz figyelni, hogy milyen variánsok bukkannak fel az ő szervezetükben, nehogy kiszökhessen egy variáns az immunizáció alól.