Egy friss kutatás szerint újra a Jobbik a legnépszerűbb ellenzéki párt

POLITIKA
2021 március 27., 05:16

Először közölt országos politikai közvélemény-kutatást a Civitas Intézet nevű tanácsadó cég, amelyet Kész Zoltán, volt független parlamenti képviselő vezet. (Kész 2015 februárjában többek között a DK-Együtt-MSZP támogatásával győzött a veszprémi időközi választáson, és emiatt 2018-ig a Fidesz elvesztette a kétharmados parlamenti többségét. Kész a Márki-Zay Péter vezette Mindenki Magyarországa Mozgalom elnökségi tagja is.)

Az utóbbi időben megjelent közvélemény-kutatási eredményekhez képest a Civitas magabiztosabb Fidesz-fölényt mért, illetve szerintük nem a DK, hanem a Jobbik jelenleg az ellenzék legerősebb pártja. A 2018-as választás idején is a Jobbik volt a legerősebb ellenzéki párt, de utána látványosan visszaestek.

A Civitas felmérése március 5-11. között készült, 1007 ember megkérdezésével, a kutatók szerint a hibahatár +/-3,2 százalék lehet.

Egyértelműen vezet a Fidesz

Egy mostani választáson részvételüket biztosra ígérők (a válaszadók 71%-a) közül

  • 54% szavazna a Fidesz-KDNP-re,
  • 40% pedig az ellenzéki összefogás hat pártjának valamelyikére, illetve kizárólag akkor szavazna, ha ezek a pártok tényleg összefognak (2%),
  • 3%-ot kapna a Mi Hazánk,
  • 2%-ot a Kétfarkú Kutya Párt,
  • 1%-ot az összes többi párt együttvéve.

Ez alapján a Fidesz-KDNP simán nyerne, és az összefogásban résztvevő ellenzéki pártokon kívül más nem jutna be a parlamentbe.

Az előválasztásra készülő ellenzéki pártok népszerűsége az összes, szavazáson részt venni szándékozó között így oszlik meg:

  • Jobbik: 14%,
  • DK: 9%,
  • Momentum: 9%,
  • MSZP: 3%,
  • LMP: 2%,
  • Párbeszéd: 1%.

Ez azt jelenti, hogy ha külön-külön indulnának, akkor csak a Jobbik, a DK és a Momentum jutna be a parlamentbe.

Az egyes pártok iránti szimpátián és elutasítottságon is látszik, hogy vezet a Fidesz. Ez az egyetlen párt, amelynek az elutasítottsága 50% alatt van: 44% mondta azt, hogy inkább ellenszenves, vagy nagyon ellenszenves. A többi párt elutasítottsága 50-55% közötti, kivéve a DK-t és az MSZP-t, amelyeket 60% illetve 65% tart ellenszenvesnek.

A Fidesz 47%-nak szimpatikus, vagy inkább szimpatikus, míg az ellenzéki pártok közül a Jobbikot tartják a legtöbben szimpatikusnak, 28% sorolta ide a pártot. A Momentumot 24%, az LMP-t és a DK-t egyaránt 21% sorolta a szimpatikus pártok közé, a többiek elfogadottsága 20% alatt van.

Jakab a legnépszerűbb ellenzéki jelölt

A felmérésben az ellenzéki szavazókat megkérdezték, hogy kire szavaznának a miniszterelnök-jelöltségről szóló előválasztáson. A sorrend így alakult:

  • 27% Jakab Péterre (Jobbik, már bejelentette az indulási szándékát);
  • 23% Karácsony Gergelyre (Párbeszéd, talán MSZP is, nem jelezte indulási szándékát);
  • 15% Dobrev Klárára (DK, nem jelezte indulási szándékát);
  • 11% Márki-Zay Péterre (független, már bejelentette az indulási szándékát);
  • 10% Fekete-Győr Andrásra (Momentum, már bejelentette az indulási szándékát);
  • 2% Pálinkás Józsefre (Új Világ Néppárt, már bejelentette az indulási szándékát).

Az ellenzéki szavazók 12%-a nem tud dönteni még közöttük, illetve egyikükre se szavazna.

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölteket nem nagyon ismerik

Ha nemcsak az ellenzéki szavazókat, hanem az összes választót nézzük, akkor a felmérés alapján Karácsony Gergely a legismertebb közülük, csak 3% nem tudja róla, hogy kicsoda, míg Pálinkást 59%, Márki-Zayt 37%, Fekete-Győrt 31%, Jakabot 18%, míg Dobrevet 9% nem ismeri.

A teljes népességen belül (tehát nemcsak az ellenzéki szavazók véleménye alapján) Karácsony a legmegosztóbb személyiség: róla mondták azt a legtöbben, hogy nagyon szimpatikus vagy inkább szimpatikus (összesen 38%), de közben igen sokan vélekednek úgy is, hogy inkább nem szimpatikus, vagy nagyon nem szimpatikus (53%). Jakab kedveltsége kicsit alacsonyabb ebben a körben (33%), de az elutasítottsága is kisebb (41%). A legkevésbé elutasított Márki-Zay Péter (29% van róla rossz véleménnyel), míg Dobrev Klára a leginkább elutasított (74% van róla rossz véleménnyel).

A fideszesek ötöde szerint rossz irányba mennek a dolgok

Annak ellenére, hogy a pártot választani tudók között egyértelműen vezet a Fidesz, az is látszik, hogy tartalékai inkább az ellenzéknek lehetnek.

A lakosság 55%-a szerint ugyanis inkább rossz irányba mennek a dolgok Magyarországon, és 36% elégedett csak. Még a fideszesek 20%-a szerint is rossz irányba mennek a dolgok, és így vélekedik az ellenzéki összefogásban résztvevő pártokat támogatók 93%-a, és a bizonytalanok 60%-a is.

A magyarok inkább jobboldalinak érzik magukat

A megkérdezettek 42%-a mondta azt, hogy inkább jobboldalinak érzi magát, és csak 19% baloldali érzelmű. Nagyon sokan, 39%, egyik oldalhoz sem akarta vagy tudta kötni magát. A bizonytalanok 73, az ellenzékiek 41%-a nem akarta besorolni magát.

A fideszes szavazók 73%-a mondja magát jobboldalinak, míg az ellenzékieknek csak 19%-a.

A klasszikus politikai ideológiák alapján a teljes népesség így helyezi el magát:

  • konzervatív: 36%,
  • liberális 19%,
  • szociáldemokrata 10%,
  • egyik sem 35%.

Érdekes, hogy még a fideszes szavazók 10%-a is liberálisnak mondja magát, míg az ellenzékiek 24%-a a konzervatív besorolást érezte leginkább a magáénak.

A teljes kutatást itt nézheti meg.