Koronavírus-számok Magyarországon 9/24/2021
Elhunytak + 6 Σ 30 151
Kórházban + 27 Σ 438
Fertőzöttek + 531 Σ 820 078
Tesztek + 14 435 Σ 6 858 523
Oltottak + 4 264 Σ 5 873 523
A legújabb trendek

Szombattól soron kívül oltják a várandósokat és a kismamákat

március 27., szombat 7:29

A Nemzeti Népegészségügyi Központ pénteken engedélyezte a várandósok koronavírus elleni oltását, és szombattól az orvosi egyetemek külön oltópontokon, soron kívül fogadják a várandós és a szoptató anyákat, ahova háziorvosok és nőgyógyászok utalhatják be őket. Feltétel az is, hogy regisztrálva legyenek az oltásra.

A Semmelweis Egyetem honlapjának az intézmény rektora, Merkely Béla mondta el, hogy a Pfizer és a Moderna vakcinákkal már biztosan olthatók a kismamák, a várandós kérésére és kezelőorvosának kockázat-előny értékelése alapján.

A fotó csak illusztráció Fotó: B. BOISSONNET/BSIP via AFP

Elmondta azt is, hogy a kismamák a háziorvosokon, vagy a nőgyógyászaikon keresztül, a második, vagy a harmadik trimeszterben igényelhetik a vakcinát, az ismétlőoltást pedig a szülést követően kaphatják meg. Utóbbi halasztására azért van szükség, mert a második vakcina beadása után erősebben jelenhetnek meg az oltási reakciók.

A koronavírus új variánsai jóval veszélyesebbnek bizonyultak a várandós nőkre, mint amit a tavalyi hullámok idején lehetett tapasztalni: az RTL Klub Híradója péntek este számolt be arról, hogy egy Eger környéki nő életét vesztette, miután megszülte hetedik gyermekét. A szülés után lélegeztetőgépre került, de nem sikerült megmenteni az életét. Az RTL információi szerint meghalt egy Fejér megyei kismama is, aki mindössze 23 éves volt. A fiatal nő a várandóság alatt kapta el a vírust, és gyermeke megszületése után veszítette életét. Mint a csatorna felidézi, eddig a kevés teszt miatt egyik vakcinát sem javasolták a várandóság ideje alatt, de az új, veszélyesebb variáns miatt változtattak ezen a hatóságok. Müller Cecília arról beszélt a pénteki tájékoztatón, hogy a nemzetközi tapasztalatok biztatóak.