Koronavírus-számok Magyarországon 05.13.
Elhunytak + 82 Σ 28 970
Kórházban - 192 Σ 2 782
Fertőzöttek + 1 416 Σ 795 200
Tesztek + 27 818 Σ 5 588 435
Egyszer oltottak + 28 973 Σ 4 420 767

Június közepén jön az uniós vakcinaútlevél

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

Az Európai Unió nyárra elérheti a koronavírus elleni kollektív immunitást a területén gyártott oltóanyag-mennyiségnek köszönhetően - közölte Thierry Breton, a belső piacért felelős európai uniós biztos.

„Megvan a kapacitásunk arra, hogy a negyedév végéig legyártsuk és leszállítsuk európai honfitársaink számára az ígért 360 millió dózist, július végéig pedig mintegy 420 milliót. Ez a szükséges mennyiség ahhoz, hogy kollektív immunitásról beszélhessünk" - mondta Breton az RTL nevű francia rádióban, és hangsúlyozta: „Fel kell gyorsítani (az oltási kampányt), de a tagállamok feladata ennek megszervezése és gyorsítása. Nekik kell a 420 millió adagot a következő három és fél hónapban eloltaniuk”. Az uniós oltási stratégiáért is felelős biztos szerint 

ez az ára annak, hogy legyen idén turistaszezon.

Sóhajok hídja, 2020. szeptemberFotó: VALENTINO BELLONI/Hans Lucas via AFP

A közös uniós egészségügyi igazolás, az úgynevezett „zöld tanúsítvány” június 15-től lesz érvényes digitális és papír változatban is mind a 27 tagállam számára. „Attól a pillanattól kezdve, hogy biztosak lehetünk abban, hogy minden európai, aki szeretné magát beoltatni, egyformán hozzáférhet az oltáshoz, kell lennie egy dokumentumnak, amely igazolja mindenki állapotát” - fogalmazott a biztos. A QR kóddal ellátott igazoláson szerepelni fog 

  • a tulajdonos neve, születési dátuma, az útlevele száma, 
  • hogy kapott-e oltást, és hogy milyen típusút, valamint 
  • hogy átesett-e a fertőzésen, és vannak-e antitestjei. 

Aki nem kapott oltást, és nem is volt beteg, annak a PCR teszt eredménye szerepel majd az igazoláson. 

Breton biztosFotó: THIERRY MONASSE / POOL/Hans Lucas via AFP

A dokumentumot utazáshoz, nagyobb rendezvényen való részvételhez, illetve nyilvános helyre való belépéshez lehet majd használni, de nem lesz kötelező 

- hangsúlyozta Thierry Breton. A zöld útlevél egy negatív teszttel is kiváltható lesz, s a gyorstesztek kapacitásának kibővítésén is dolgozik az Európai Bizottság. Thierry Breton szerint az a cél, hogy „ismét együtt tudjunk élni kockázatmentesen”, és hogy „nyitni tudjunk”. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.