Koronavírus-számok Magyarországon 9/21/2022
Elhunytak + 48 Σ 47 457
Kórházban + 92 Σ 923
Fertőzöttek + 12 307 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Szigorúbb lépéseket sürget a járvánnyal szemben a német kormány

2021 március 28., vasárnap 7:32

Ha a következő hetekben nem sikerül lassítani a koronavírus terjedését, akkor félő, hogy újabb variánsok jelenhetnek meg, amelyek ellen nem védenek az oltások - ezt mondta a Bild am Sonntag lapnak Helge Braun, Angela Merkel német kancellár tanácsadója. Braun szerint a járvány a legveszélyesebb szakaszában van, most dől ugyanis el, hogy kontroll alatt lehet-e tartani a fertőzéseket.

A tanácsadó szerint az olyan tartományokban, ahol a százezer főre jutó heti új fertőzések száma több, mint 100, ott szigorúbb esti kijárási korlátozások bevezetésére lenne szükség, a legtöbben ugyanis úgy kapják el a vírust, hogy meglátogatják a barátaikat, családtagjaikat.

Angela Merkel és Helge Braun Fotó: MICHAEL KAPPELER/AFP

Szombaton Jens Spahn szövetségi egészségügyi miniszter is arról beszélt, hogy szigorításra lenne szükség, szerinte tíz-tizennégy napos kijárási korlátozást kellene bevezetni. Spahn és a Robert Koch közegészségügyi intézet (RKI) vezetője, Lothar Wieler már pénteki közös tájékoztatójukon figyelmeztettek, hogy a következő hetekben teljesítőképessége határára érhet az egészségügyi ellátórendszer a SARS-CoV-2 vírus új változatainak terjedése és a napi új megfertőződések gyarapodása miatt.Merkel a járvány megfékezésére a húsvéti ünnepek alatt és az azt követő héten szigorúbb korlátozásokat akart bevezetni, ahogy tette tavaly is, a tervet viszont a tiltakozások miatt visszavonta a kormány. Szombaton 20 472 új koronavírusos fertőzöttet regisztráltak Németországban, a vírus miatt tegnap 157-en vesztették életüket. Az elmúlt hetekben meredeken emelkedett a fertőzések száma, leginkább a gyorsabban fertőző brit variáns megjelenése miatt. Helge Braun abban reménykedik, hogy az oltási kampány és a melegebb időjárás hatására májusra már enyhülhet a nyomás a német egészségügyön. (Reuters, MTI).