Több milliós bírság és felfüggesztett börtön Franciaország legnagyobb gyógyszerbotrányában

külföld
2021 március 29., 11:09

2,7 millió eurós bírságot szabtak ki Franciaország egyik legnagyobb gyógyszercégére, a Servier-re, egykori vezérigazgatóját pedig négy év felfüggesztett börtönre ítélték, írja a Guardian.

Az ország történetének legsúlyosabb gyógyszerbotrányában emberöléssel és megtévesztéssel vádolták a céget, mert bő három évtizeden át árultak egy eredetileg cukorbetegeknek kitalált, fogyasztószerként hirdetett amfetaminszármazékot. A Mediator nevű készítmény az évtizedek alatt akár kétezer ember halálát is okozhatta.

Az amfetaminok egyik mellékhatása, hogy a fogyasztó egyáltalán nem érzi magát éhesnek. Másrészt jelentősen gyorsítja a szívverést, amely az arra hajlamosaknál súlyos szövődményeket okozott.

Az 1976-2009 között fogyasztószerként forgalmazott amfetaminszármazék, a Mediator tabletta.
photo_camera Az 1976-2009 között fogyasztószerként forgalmazott amfetaminszármazék, a Mediator tabletta. Fotó: VOISIN/Phanie

A gyógyszert 2009-ben vonták ki a forgalomból, előtte 1976-tól kezdve ötmillió embernek írták fel. Bár egy orvos már 2007-ben figyelmeztetett a problémákra, a Mediatort csak 2009-ben vonták ki a forgalomból. Mivel az állami gyógyszerhatóság nem intézkedett elég gyorsan, 303 ezer eurós bírságot kapott a bíróságtól.