Az elmúlt 1200 évben nem virágoztak ilyen korán a cseresznyefák Kiotóban

klímaváltozás
2021 március 30., 06:14

Annyira meleg van Japánban, hogy a kiotói cseresznyefák már március 26-án kivirágoztak, ami kifejezetten korai dátumnak számít. A cseresznyefák virágzását 812 óta rögzítik minden évben, és az eddigi legkorábbi virágzást 1409-ben jegyezték fel: akkor március 27-én borultak virágba a cseresznyefák, írja a Washington Post.

Szakértők szerint ez évek óta tartó trend, ami szerintük egyértelműen összefügg a klímaváltozással. Benjamin Cook, a Columbia Egyetem kutatója azt mondta, a kiotói cseresznyevirágzás dátumainak több mint 1200 évre visszamenőleges feljegyzései rendkívül értékesek a klímakutatók számára, mert ezekből az adatokból látják, hogy mikor mennyire korán érkezett a tavasz, vagyis mennyire volt meleg.

photo_camera Virágzó cseresznyefa Kiotóban Fotó: MINT IMAGES/Mint Images via AFP

A cseresznyefák virágzásának dátuma ezer éven át, 812 és 1800 között viszonylag állandó volt, de utána a virágzás egyre korábbi időpontban kezdődött meg. Cook szerint az azóta tartó felmelegedés egy része az éghajlatváltozás következménye, de az is közrejátszik, hogy az elmúlt évszázadok urbanizációja miatt hőszigetek alakultak ki.

1850-ben a kiotói fák virágzása április 17. körül kezdődött, de azóta az átlaghőmérséklet Kiotóban 3,4 Celsius fokkal emelkedett. Tokióban idén már március 22-én kivirágoztak a cseresznyefák, ami 1953 óta a második legkorábbi dátumnak számít. A japán fővárosban általában március 25-én kezdődik a virágzás.