Egy nógrádi faluban nyit iskolát a Budapest School

oktatás
2021 március 30., 07:01

Budapesttől 80 kilométerre, a Cserhát egyik falujában, Terényben indul szeptemberben a Budapest School legújabb iskolája, ahol a 6-13 éves diákok tangazdaságot terveznek és építenek majd, erdővédelmi akciókat szerveznek, gyógynövényeket és gombafajtákat tanulmányoznak, szarvasbőgést hallgatnak, az alapítók szerint pedig közben észrevétlenül azt is megtanulják, amit az állami tanterv előír.

photo_camera Fotó: Budapest School/Facebook

A Zöld Iskola alapító tanára, Kökényesi Ági azt mondja, olyan iskolát szeretnének létrehozni, ahol a „tanterem” az erdő, a kert, a mező, ahol a gyerekek felfedezik a növény- és állatvilágot, megértik a természeti jelenségeket, megismerik a permakultúrát, közös tangazdaságot hoznak létre veteményessel, fűszerkerttel, tyúkokkal és kecskékkel, méhekkel és aszalószekrénnyel. „Eközben pedig rengeteg új dolgot tanulnak, hiszen a mentorok a Budapest School módszertanára építenek.”

A Budapest School 2015-ben indult két tanulócsoporttal és hat tanárral. Ma már négyszáz gyerek tanul náluk tizennégy mikroiskolában, óvodás kortól egészen a középiskola végéig. 2020-ban akkreditálták a BPS Modellt, mellyel államilag elismert iskola lett. (eduline)