Koronavírus-számok Magyarországon 9/21/2022
Elhunytak + 48 Σ 47 457
Kórházban + 92 Σ 923
Fertőzöttek + 12 307 Σ 2 082 750
Tesztek 0 Σ 11 394 556
Oltottak 0 Σ 6 417 738
A legújabb trendek

Felfüggesztik az AstraZeneca oltásokat Berlinben a 60 alattiaknál

2021 március 30., kedd 16:49

A lehetséges mellékhatásokról szóló új adatok miatt felfüggesztik az új típusú koronavírus okozta betegség elleni AstraZeneca-féle védőoltások beadását Berlinben a 60 alattiaknál – jelentette be a tartományi rangú német főváros kormányának egészségügyért felelő tagja. Elrendelték a felfüggesztést Brandenburg tartományban és Münchenben is, Angela Merkel kancellár pedig összehívta a tartományi kormányfőket, hogy megtárgyalják az ügyet.

Fotó: Balázs Attila/MTI/MTVA

Kedden a Paul Ehrlich Intézet (PEI), az oltóanyagokért felelős szakhatóság bejelentette, hogy 31 esetben fedeztek fel agyi vérrögöt olyanoknál, akik az AstraZeneca vakcinát kapták. Kilenc ezek közül halállal végződött. Dilek Kalayci berlini egészségügyi szenátor – a városvezetés egészségügyért felelős tagja – a Rundfunk Berlin-Brandenburg (RBB) regionális közszolgálati médiatársaságnak elmondta, hogy a 60 éven aluliaknak kiadott oltási időpontokat mind lemondják, és azt is majd csak később döntik el, hogy mi legyen azokkal, akik már kaptak egy adagot az AstraZeneca készítményéből.

Hétfőtől Kanadában sem oltanak 55 év alattiakat ezzel a vakcinával. Shelley Deeks, a kanadai oltóbizottság vezető-helyettese azt mondta, az Európából érkező adatok szerint a vérrögképződés esélyét immár százezer az egyhez aránnyal számolják és a korábbi egy milliós viszonyítással szemben ez már komoly veszélyt jelent.

„Bár továbbra is úgy gondoljuk, hogy a vakcina előnyei számosabbak, mint a használatában rejlő rizikó, nem elégszünk meg egy talánnal” – mondta a Manitoba tartomány oltásáért felelős bizottság vezetője.

Az AstraZeneca védőoltását több mint 70 országban engedélyezték, köztük magyarországon is. (MTI, Reuters, Guardian)