Koronavírus-számok Magyarországon 9/24/2021
Elhunytak + 6 Σ 30 151
Kórházban + 27 Σ 438
Fertőzöttek + 531 Σ 820 078
Tesztek + 14 435 Σ 6 858 523
Oltottak + 4 264 Σ 5 873 523
A legújabb trendek

Romániában a külföldiek előtt is megnyitják az online regisztrációt az oltásra

március 30., kedd 19:21

A román személyi szám nélküli, az országban jogszerűen tartózkodó külföldiek előtt is megnyitják a koronavírus elleni oltáskampány előjegyzési portálját – jelentette be sajtóértekezletén Valeriu Gheorghita katonaorvos, a kampány koordinátora.

Az előjegyzési portál a román személyi szám (CNP) alapján regisztrálta a jelentkezőket, így a román okmányokkal nem rendelkező külföldiek eddig csak telefonon foglalhattak időpontot. A koordinátor szerint április 10-től a regisztráció során a portál hoz létre nekik egy egyedi azonosító számot, ami az általuk csatolt külföldi (a vakcina beadásakor felmutatandó) személyazonossági okmánnyal együtt lehetővé teszi, hogy az interneten foglaljanak oltási időpontot vagy feliratkozzanak valamelyik oltóközpont várólistájára.

Romániában az EU, az Európai Gazdasági Térség és Svájc állampolgárai jogosultak ingyenes vakcinára, illetve azok a harmadik országokból érkezett külföldi állampolgárok, akik érvényes tartózkodási engedéllyel vannak Romániában. A külföldiekre is az oltási stratégiában meghatározott elsőbbségi elvek érvényesek.

Gheorghita szerint az oltáskampány harmadik, a teljes lakosságot megcélzó szakaszának megnyitása óta viszonylag állandó (750 ezer körüli) a várólistákra feliratkozottak száma, pedig közülük közben több mint 300 ezer embert értesített a rendszer, hogy sorra került, és 70 százalékuk elő is jegyezte magát az oltásra.

Az oltáskampány koordinátora szerint ez kielégítő érdeklődés, és nem azt jelenti, hogy csak 750 ezren akarják beoltatni magukat: van, aki újabb oltásközpontok megnyitását vagy más vakcinatípus megjelenését várja, esetleg arra vár, hogy a családorvosi rendelőben kaphassa meg az oltást.

Illusztráció: Nicolas Economou/NurPhoto via AFP

Gheorghita ezzel Florin Citu miniszterelnök burkolt bírálatára reagálhatott, aki szerint folyamatosan gyorsul az oltáskampány, aminek az üteme a mostani napi 50-60 ezerről akár 100 ezerre nőhet, és nem szeretné, ha abba a helyzetbe kerülnének, hogy nem lesz kinek beadni az áprilisban érkező 4,5 millió dózist.

A koordinátor beszámolt arról, hogy az előjegyzési portál interaktív térképén minden oltóközpontnál feltüntették, milyen vakcinatípust használnak, április közepétől pedig a családorvosok is bekapcsolódnak a kampányba. Az általuk beadandó vakcinákra már nem a központi portálon, hanem a rendelőben kell majd feliratkozni, de az immunizáció adatait mindenütt bevezetik az országos oltási regiszterbe.

Romániában várhatóan szerdán haladja meg a 2 milliót a beoltottak száma, több mint 1 millióan már mindkét dózist megkapták. A beoltottak közül 13 416-an mégis megfertőződtek, miután megkapták az első adag vakcinát, 1859-en pedig annak ellenére kapták el a fertőzést, hogy mindkét adagot megkapták. (MTI)