A súlyosabb hosszú covidtól szenvedők több mint fele testi fájdalmakkal küzd a betegség óta

járvány
2021 március 31., 14:59

A Paraméter szemlézi magyar nyelven azt a szlovák tanulmányt, amelyet a lap szerint Miroslav Beblavý, korábbi politikus rendelt meg, és 3000 hosszú covid-betegségen átesett szlovák válaszadó adatai alapján készült. Többnyire egészséges, fiatal vagy középkorú ember szolgáltatta a mintát.

A tanulmány szerint a a hosszú covid jobban sújtja a nőket (60 százalék), mint a férfiakat (40 százalék). Korábban két brit kutatás is hasonló eredményekre jutott.

A résztvevők kétharmada számolt be arról, hogy a hétköznapi életvitelükben jelentős nehézségeket észlelnek a fertőzés óta. Ilyen az, hogy elfáradnak a lépcsőzés során, vagy hogy nehezebben tudnak koncentrálni a munkájukra. A válaszadók fele négy-öt területen is nehézségekkel küzd azóta.

Négy csoportban határozták meg, kinél milyen súlyos a betegség. Az 1-esbe tartozók enyhe tüneteket tapasztalnak, a 4-esbe tartozóknak pedig a legsúlyosabb, a mindennapi tevékenységek elvégzését is komolyan befolyásoló egészségügyi nehézségekkel kell küzdeniük.

Mind a négy fokozat esetében a leggyakoribb tünet a fáradékonyság volt. Az 1. fokozatba tartozók 50%-ánál jelentkezett, a 4. fokozatúaknál viszont már 90%-ban.Az enyhe tüneteket tapasztalóknál gyakori még a fejfájás (33 százalék), a szaglás és ízlés hosszabb távú elvesztése (28 százalék), illetve a tartós köhögés (27 százalék).

A második csoportban ezek a tünetek nagyobb számban fordultak elő, míg a harmadik csoportban 42 százaléknyi ember különböző testi fájdalmakkal is küzd a fertőzés óta.

A legsúlyosabb, negyedik kategóriába tartozó korábbi fertőzötteknél a fáradékonyság mellett 60%-ban megmaradt a köhögés, 59%-nál pedig a testi fájdalmak és 57%-nál a fejfájás.

Kiemelt videóink