Az oltásoknak köszönhetően jelentősen visszaesett a vírus terjedése az idősotthonokban

járvány
2021 március 31., 10:27

Az idősotthonban élők 82, a gondozók 77 százaléka kapta már meg a koronavírus elleni oltást, mondta Müller Cecília az operatív törzs tájékoztatóján. Ennek hatására sokkal kevésbé terjed a vírus az intézményekben a járvány harmadik hullámában, hiába súlyosabb a másodiknál.

Ezt a tavaly novemberi (47-49. hét) és az idén márciusi (9-11. hét) adatok összevetésével támasztotta alá:

  • a gondozottak körében 96, a dolgozók körében 92 százalékkal csökkent az igazolt fertőzöttek száma, miközben országosan 38-cal nőtt,
  • a halálozás 86 százalékkal csökkent, míg országosan 14 százalékkal nőtt,
  • novemberben az összes fertőzés 10 százalékát tették ki a szociális otthonok, most 0,4 százalékát,
  • novemberben a lakók 15-20 százalékát kellett kórházban ápolni, most 3 százalékát.
photo_camera Fotó: Komka Péter/MTI/MTVA

1,5 millió 65 év feletti regisztrált

Őket 78 százalékban oltották be, mondta Müller. Gulyás Gergely miniszter korábban azt mondta, húsvétra beoltják a 60 vagy 65 év feletti regisztráltakat. Még korábban pedig azt ígérték, húsvétra mindenkit beoltanak, aki regisztrált.

Mit tesznek az intenzív osztályok terhelésének csökkentése érdekében?

- szólt az egyik beolvasott kérdés, amely Müller szerint egyoldalú, és inkább azon kellene gondolkodni, hogy közösen mit tehetünk érte. Elárulta, hogy 800-an jelentkeztek önkéntesnek, akik egészségügyi végzettségűek, vagy most vesznek részt a képzésben.

Ajánlás a háziorvosoknak

Javaslatot küldenek a háziorvosoknak arról, hogy milyen sorrendben oltsák a betegeiket, ebből osztott meg részleteket Müller.

  • 1. csoport: idősek, várandósok, immunszupresszív kezelésre váró onkológiai betegek, transzplantáltak és más krónikus betegségben szenvedők
  • 2. csoport: cukorbetegek, dializált betegek, krónikus vesebetegek, szervátültetésen átesett betegek
  • 3. csoport: azok közvetlen környezete, akik otthon, immunszupresszált állapotban vannak (vagyis olyan kezelésen estek át, ami jelentősen gyengíti az immunrendszert)
  • 4. csoport: további, egyensúlyban levő betegségekben szenvedők (pl. légzőszervi, szív- és érrendszeri, idegrendszeri betegségek)

Április második felében jön az első Janssen-szállítmány

81 600 adagot várnak, ez lesz az első egydózisos vakcina.