Ingyenes állami képzés indul kutyatartóknak

ÁLLAT
2021 március 31., 08:40

Gazdijogsi címen indít képzést a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih), mert úgy látják, az állatvédelmi problémák megoldásához elengedhetetlen a szemléletváltás.

Az ingyenes, online képzés várhatóan szeptemberben indul. A tananyagban szó lesz a kutyaválasztás szempontjairól, anatómiai és élettani alapismeretekről, a kutya alapvető szükségleteiről, viselkedési formáiról és problémáiról, valamint a kutyatartás jogi szabályozásáról is.

A kezdeti elméleti anyag később gazda-kutya gyakorlati képzéssel bővülne , távlati cél pedig, hogy teljesítése kötelező előfeltétele legyen a kutyavásárlásnak, illetve az örökbefogadásnak. Egyelőre a képzés önkéntes.

Munkatársunk kutyája, Süsü 2 éves korában
photo_camera Munkatársunk kutyája, Süsü 2 éves korában Fotó: Rényi Pál Dániel

A Nébih célja, hogy számottevően csökkenjen a nem megfelelően tartott állatok száma. „Magyarországon körülbelül másfél millió kutyát tartanak, amely a lakosságszámra vetítve nemzetközi viszonylatban is soknak számít. A velük való együttélés folyamatos törődést és felelős gondolkodást követel” - áll a hivatal közleményében.

A Gazdijogsi program létrehozásában többek közt az Agrárminisztérium, az Állatorvostudományi Egyetem, a Magyar Rendőrség, kutyakiképzők, önkormányzatok és civil szervezetek is közreműködnek.