Két év felfüggesztett börtönre ítéltek egy légiutas-kísérőt Vietnámban, mert megfertőzött másokat

külföld
2021 március 31., 16:23

Bűnösnek találta Ho Si Minh-város népbírósága azt a 29 éves légiutas-kísérőt, aki a vád szerint megszegte a koronavírus-járvány miatt bevezetett karanténszabályokat és megfertőzött másokat.

Duong Tan Hau-t egynapos tárgyaláson ítélték el és maga a közbiztonságért felelős minisztérium közölte a sajtóval az ügy részleteit.

A vietnámi légitársaság repülőgépét fertőtlenítik a Noi Bai nemzetközi repülőtéren 2020 márciusában.
photo_camera A vietnámi légitársaság repülőgépét fertőtlenítik a Noi Bai nemzetközi repülőtéren 2020 márciusában. Fotó: NHAC NGUYEN/AFP

A férfinak 14 napos karantént kellett volna töltenie még novemberben a szabályok szerint, miután hazatért Japánból. Hau ehelyett kávézókba járt, éttermeket látogatott és angol tanfolyamon is megfordult a vád szerint. November 28-án pozitív lett a covid tesztje. Negyvenhat embert számoltak össze kontaktszemélyként az ellene zajló eljárás során.

Nagyjából 2000 embert kellett tesztelni Hau pozitív tesztje után, ami a városnak 4,48 milliárd dongba (kb. 60 millió forint) került. A vietnámi állami média szerint legalább három embert fertőzött meg.

„Hau komoly szabályszegése veszélybe sodorta a társadalmat és veszélyeztette a közösség biztonságát” - írja a minisztériumi közlemény.

Decemberben tízévnyi börtönbüntetést kapott Hanoi város járványközpontjának vezetője, amiért bűnösnek találták a védekezésekhez szükséges eszközök beszerzésénél történt szabálytalanságokkal kapcsolatban.

A CNN emlékezetet, hogy Vietnám sok elismerést kapott a járványkezelésben elért eredményekért. A csaknem százmilliós lakosú országban mindössze 2600 fertőzést és 35 halálesetet regisztráltak.