WHO: Hatásos a Sinopharm és a Sinovac vakcinája

járvány
2021 március 31., 12:26

A Sinopharm és a Sinovac kínai gyógyszergyárak benyújtották a Covid-19 elleni védőoltásuk hatásosságáról tanúskodó adatokat, amelyek megfelelhetnek az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által követelt kritériumoknak, közölte szerdán a WHO tanácsadó testületének elnöke.

Alejandro Cravioto azt mondta, a WHO Stratégiai Tanácsadó Szakértő Csoportja (SAGE) reményét fejezte ki, hogy április végére elkészülnek a két védőoltással kapcsolatos ajánlások.

A vakcina gyártóinak előzetesen kérniük kell a szérumok felvételét a szakosított egészségügyi ENSZ-szervezet sürgősségi alkalmazásra javasolt védőoltásainak a listájára.

A tanácskozáson tárgyalt főbb kérdéseket összefoglaló jelentés szerint a szakértők jelezték: a WHO jóváhagyását kérelmező két kínai vakcina „bebizonyította a biztonságosságát és a Covid-19-cel szembeni jó hatásosságát tüneteket mutató betegek esetében”. Hozzátették, hogy „további adatokra van azonban szükség az idős és más betegségektől szenvedő emberekkel kapcsolatban”, illetve hogy a két vakcina hatásosságával és biztonságosságával kapcsolatban kutatásokat kell folytatni, hogy felmérjék a lakosságnak e két rétegére gyakorolt hatásaikat.

(MTI/Reuters)