Kötelező lesz az oltás az egészségügyi dolgozóknak Olaszországban

külföld
2021 április 01., 05:10

Minden egészségügyi dolgozó számára kötelező lesz a covid elleni oltás Olaszországban - írja a Reuters. A kormány a döntést, mely várhatóan nagy vihart kavar majd, szerdán jelentette be.

Az országban elég erős az oltásellenesség, és az elmúlt időkben több helyen, köztük idősek otthonában is olyan dolgozók miatt alakultak ki gócpontok, akik nem voltak hajlandók beoltatni magukat a koronavírus ellen. Olaszországban eddig több mint 109 ezer ember halt bele a fertőzés okozta betegségbe.

A kormány kritikusai megkérőjelezik annak jogszerűségét, hogy lehet-e valakit arra kényszeríteni, hogy beoltassa magát. Szerdán a miniszterelnök, Mario Draghi jóváhagyta a döntést, melynek értelmében nemcsak az egészségügyi dolgozók, de a gyógyszerészek számára is kötelező lesz a vakcina beadatása. Aki visszautasítja, azt fizetés nélküli szabadságra küldhetik az év fennmaradó részére.

„Az intézkedés célja, hogy minél több embert meg tudjunk védeni az egészségügyi dolgozók és a mentősök közül, és azokat, akik olyan környezetben dolgoznak, ahol jobban ki vannak téve a fertőzés veszélyének” - olvasható a kormány közleményében.

A rendelet jogi védelmet is biztosít azok számára, akik az oltások beadásában közreműködnek. Ezt orvosok és ápolók követelték, mivel emberölés miatt indítottak nyomozást orvosok ellen Szicíliában, miután meghalt egy beoltott ember.