Még öt vagyonkezelő közérdekű alapítványt hoz létre a kormány

POLITIKA
2021 április 01., 08:01

Rákapott a kormány a vagyonkezelő közérdekű alapítványok szervezésére. Hamarosan a hazai egyetemek nagy részét ilyenek fenntartása alá helyezik, és közéjük tartozik az óriási vagyonnal támogatott MCC nevű tehetséggondozó vagy a Millenáris Park új tulajdonosa is. Hamarosan még öt új ilyen alapítvány jön létre, olvasható az innovációs minisztérium csütörtöki közleményében.

Ezek az alapítványok jelentős állami vagyont kapnak, és ennek nyomán ezek a javak el is vesztik közpénz jellegüket, és a továbbiakban a Fidesz-kormány által kinevezett kurátorok veszik át a vagyon elköltésének feladatát. Mivel innentől kezdve e kuratóriumok kikerülnek az állami befolyás alól, az ellenzék privatizációként értékeli a folyamatot, amellyel kormányközeli emberek, sok esetben aktív politikusok kezébe kerül igen jelentős közvagyon.

Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, mellette Szalai Zoltán (maszkban), az MCC fõigazgatója.
photo_camera Orbán Balázs, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) kuratóriumának elnöke, a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, mellette Szalai Zoltán (maszkban), az MCC fõigazgatója. Fotó: Kovács Tamás/MTI/MTVA

A kormány egy friss törvényjavaslata tovább erősíti ezeknek az alapítványoknak az autonómiáját: a működésükre vonatkozó szabályok többsége csak kétharmaddal lesz módosítható, és a kuratóriumok megkapják az alapítói jogokat, és e rendelkezés visszavonhatóságát a törvény megtiltja. A törvény azt is előírja, hogy legalább 600 millió forintos vagyont kapnak indításként a vagyonkezelő közalapítványok.

A törvénytervezetből kiderül, hogy az eddig alapítványi tulajdonba vett egyetemeken kívül alapítványi fenntartású lesz a Debreceni, a Nyíregyházi, az Óbudai, a Pécsi, a Szegedi, a Semmelweis, a Testnevelési, a Táncművészeti, a Budapesti Gazdasági, a Tokaj-Hegyalja és a Dunaújvárosi Egyetem is. (Esetükben e döntés már korábban megszületett.)

Az ITM csütörtöki közleménye szerint a meglévők mellé még öt új közalapítványt hoznak létre. Ezek a következők:

  • Hauszmann Alapítvány, ami részben Hauszmann Alajos életművét gondozza majd, emlékházat is létrehoz, de "a hagyományos szépmíves mesterségek tudásközpontja" is lesz benne.
  • Jövő Nemzedék Földje Alapítvány, ami mező- és erdőgazdasági földeket kezel majd, és agrárképzéssel is foglalkozik.
  • Magyar Kultúráért Alapítvány, ami nevelési-oktatási, kulturális tevékenységeket finanszíroz majd, és "kreatívipari innovációk létrejöttét" is támogatná.
  • Makovecz Campus Alapítvány, ami a piliscsabai campus épületeit kezeli majd. Itt volt sokáig a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, de nemrégiben kiköltözött.
  • MOL - Új Európa Alapítvány, ami a sport, a művészet és a tudomány területén kiemelkedő gyermekek, fiatalok tehetségének kiteljesítését könnyítené meg. Sőt, gazdaságfejlesztési programokat, környezet- és klímavédelmi, fenntarthatósági tevékenységeket, kutatásokat is segítene. Ez az alapítvány megkapja a maradék állami Mol részvényeket is (a többit a Corvinus egyetemet fenntartó és az MCC tehetséggondozót fenntartó kapta meg korábban).

Tóth Bertalan, az MSZP elnöke a kormány javaslataival párhuzamosan benyújtott egy olyan törvénymódosítást, ami kiterjesztené a közbeszerzési törvény hatályát a vagyonkezelői alapítványokra, hogy ha már kiszervezik hozzájuk az állami vagyont, ne lehessen teljesen ellenőrizetlenül elkölteni azt. A párt szerint "a közvagyon privatizálásának és ellopásának semmi köze a tehetséggondozáshoz", és az alapítványoknak juttatott vagyont inkább a költségvetésben kellene tartani, és az állami oktatásra kéne többet költeni.

Eddig az állami egyetemekre is vonatkozott a közbeszerzési kötelezettség, a mostani állás szerint ez alól az alapítványi fenntartásba kerültek már mentesülnek.