Koronavírus-számok Magyarországon 05.06.
Elhunytak + 124 Σ 28 297
Kórházban - 270 Σ 4 104
Fertőzöttek + 1 680 Σ 787 647
Tesztek + 20 890 Σ 5 475 551
Egyszer oltottak + 29 341 Σ 4 153 038

Ott a kisokos Orbán kezében, mégsem hozza nyilvánosságra, mi van benne

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

"Nekem van egy ilyen kisokosom. Nem akarom a nézőket fárasztani ezzel, de én ebből dolgozom” - mondta Orbán Viktor szerda este az állami tévében, majd elővett egy táblázatot, ami heti bontásban mutatja, mikor mennyi vakcinának kell beérkeznie az országba. Elismerte, hogy a következő hetekben, hónapokban felgyorsulnak az uniós szállítmányok, „a németeknek igazuk lehet”. 

Ez nem nagy újdonság, Orbán már október végén azzal jött haza az uniós csúcsról, hogy „nagy tömegű vakcina valószínűleg áprilisban érkezik”. Az Európai Bizottság által közzétett adatokból pedig tudjuk, hogy az első negyedéves százmillió adag után áprilistól júniusig 360 millió vakcinát osztanak szét a tagállamok között. 

Lakosságarányos számítások alapján ez azt jelenti, hogy 4,6 millió fő teljes oltottságára elegendő uniós vakcinára számíthatunk, ami jóval több az elmúlt három hónapban érkezett kétmilliónál. Ehhez jönnek még az orosz és kínai szállítmányok.

Orbán kisokosát, a heti ütemezést azonban nem hozza nyilvánosságra a kormány, pedig ebből mindenki világosan láthatná, hogy melyik vakcinából mikor mennyire számíthatunk. Ez alapján könnyebben ellenőrizhető lenne, késnek-e a gyártók a szállítmányokkal, és jogosak-e a brüsszelező kritikák.

Néhány hete Gulyás Gergely azt mondta, az uniós szerződések tartalmazzák az ütemezést, de nem hozhatják nyilvánosságra, mert a Bizottság titkosította őket. „Nem rajtunk múlik.”

Gulyás érvelése azért sántít, mert a konkrét beszerzéseket nem a Bizottság, hanem a tagállamok intézték. Az uniós szerződések ugyan meghatározták, hogy lakosságszámuk alapján mennyit hívhatnak le a szállítmányokból, innentől viszont rajtuk múlt, melyikből mennyit vesznek meg ténylegesen. Erről külön megállapodásokat kötöttek a gyártókkal.

„Az adott tagállamra vonatkozó mennyiségi és gyakorlati szállítási feltételeket” ezek a szerződések tartalmazzák, közölte a Bizottság magyarországi képviselete is. 

„A tagállami konkrét megrendeléseknek a Bizottság nem részese, így azok nyilvánosságra hozatalában nem illetékes.”Amikor kértük a kormányt, hogy küldje el a pontos heti ütemtervet, nem kaptunk választ. 

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.

Kapcsolódó