Ott a kisokos Orbán kezében, mégsem hozza nyilvánosságra, mi van benne

járvány
2021 április 01., 11:22

"Nekem van egy ilyen kisokosom. Nem akarom a nézőket fárasztani ezzel, de én ebből dolgozom” - mondta Orbán Viktor szerda este az állami tévében, majd elővett egy táblázatot, ami heti bontásban mutatja, mikor mennyi vakcinának kell beérkeznie az országba. Elismerte, hogy a következő hetekben, hónapokban felgyorsulnak az uniós szállítmányok, „a németeknek igazuk lehet”.

link Forrás

Ez nem nagy újdonság, Orbán már október végén azzal jött haza az uniós csúcsról, hogy „nagy tömegű vakcina valószínűleg áprilisban érkezik”. Az Európai Bizottság által közzétett adatokból pedig tudjuk, hogy az első negyedéves százmillió adag után áprilistól júniusig 360 millió vakcinát osztanak szét a tagállamok között.

Lakosságarányos számítások alapján ez azt jelenti, hogy 4,6 millió fő teljes oltottságára elegendő uniós vakcinára számíthatunk, ami jóval több az elmúlt három hónapban érkezett kétmilliónál. Ehhez jönnek még az orosz és kínai szállítmányok.

Orbán kisokosát, a heti ütemezést azonban nem hozza nyilvánosságra a kormány, pedig ebből mindenki világosan láthatná, hogy melyik vakcinából mikor mennyire számíthatunk. Ez alapján könnyebben ellenőrizhető lenne, késnek-e a gyártók a szállítmányokkal, és jogosak-e a brüsszelező kritikák.

Néhány hete Gulyás Gergely azt mondta, az uniós szerződések tartalmazzák az ütemezést, de nem hozhatják nyilvánosságra, mert a Bizottság titkosította őket. „Nem rajtunk múlik.”

link Forrás

Gulyás érvelése azért sántít, mert a konkrét beszerzéseket nem a Bizottság, hanem a tagállamok intézték. Az uniós szerződések ugyan meghatározták, hogy lakosságszámuk alapján mennyit hívhatnak le a szállítmányokból, innentől viszont rajtuk múlt, melyikből mennyit vesznek meg ténylegesen. Erről külön megállapodásokat kötöttek a gyártókkal.

„Az adott tagállamra vonatkozó mennyiségi és gyakorlati szállítási feltételeket” ezek a szerződések tartalmazzák, közölte a Bizottság magyarországi képviselete is.

„A tagállami konkrét megrendeléseknek a Bizottság nem részese, így azok nyilvánosságra hozatalában nem illetékes.”Amikor kértük a kormányt, hogy küldje el a pontos heti ütemtervet, nem kaptunk választ.