Szijjártó korábbi helyettesének sógora állhat a kínai vakcinabiznisz mögött

gazdaság
2021 április 01., 14:28

Szijjártó Péter korábbi helyettesének sógora, Szeverényi Márk köre lehet valójában a kínai Sinopharm-vakcinabeszerzést lebonyolító cég tulajdonosa - írja a Válasz Online. A vakcinaszerződések nyilvánosságra hozatala óta sokan találgatták, miért kellett a kínai gyártó és a magyar állam közé egy korábban ismeretlen, a NAV-nyilvántartás szerint jelenleg három alkalmazottat foglalkoztató gyógyszerkereskedőt beiktatni. Ez volt a Danubia Pharma Kft., melynek vezetője, Tuza Máté maga is elismerte egy interjúban az Indexnek, hogy ő lényegében nem a cég valódi tulajdonosa, hanem csak egy stróman.

Azt mondta, a tulajdonosok „magyar szakmai befektetők, akik a hazai egészségügy helyzetének javításában látják a jövőjük zálogát”. Ezek alapján egyébként az alkotmány szerint a központi költségvetésből nem is lehetne fizetni a cégnek, hiszen nem átlátható a tulajdonosi szerkezete, de ez persze senkit nem zavart.

A Danubia Pharma hivatalosan egy zrt., a Syntonite Med tulajdonában áll, a zrt. tulajdonosainak adatairól azonban a Válasz Online az ismételt kérdéseik ellenére sem kapott tájékoztatást.

Kiderült viszont, hogy Szeverényi Márk többi gyógyszeripari cégének nagytarcsai telephelyén a Danubia Pharma neve is szerepel a postaládán, Tuza Máté könyveléssel foglalkozó cégét pedig tavaly hét Szeverényi-érdekeltség is alkalmazta.

Szeverényi Márk Szabó László sógora, Szabó pedig korábban Szijjártó Péter külügyminiszter-helyetteseként és korábbi amerikai nagykövetként volt ismert, most pedig a kormányzati médiaholding vezető pozíciója az övé, valamint nemrég a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságába is beültették.

Szeverényi pedig nemcsak a kínai vakcinákon kereshet, hanem a lélegeztetőgépeken is, ő ugyanis az állami lélegeztetőgép-rendelést és más kínai kórházi eszközök behozatalát végző cég egyik anyavállalatának vezérigazgatója. A hozzá köthető cégek így 50 milliárdos bevételt könyveltek el a kórházi eszközökön és lélegeztetőgépeken, 55 milliárdosat pedig a Sinopharm-vakcinabeszerzésen.