A kormány úgy alakítja a törvényeket, hogy a polgármesterek is kaphassanak fizetést az egyetemek fölé ültetett alapítványoktól

POLITIKA
2021 április 02., 18:49

Nagycsütörtökön a kormány nevében Semjén Zsolt egy olyan törvényjavaslatot nyújtott be, ami az egyetemek modellváltásához igazítja az eddigi szabályokat. A kormány javaslata úgy módosítaná a részletszabályokat „a felsőoktatási intézmények modellváltásának sikeres végrehajtásához szükséges vagyonjuttatásra” vonatkozóan, hogy az állam felsőoktatási intézményekkel is köthessenek vagyonkezelési szerződést állami tulajdonú földterületekre és erdőkre.

Ezen kívül úgy lazítanának az önkormányzati törvény összeférhetetlenségi szabályain, hogy ezentúl az önkormányzati képviselők és a 3000 fő feletti települések főállású polgármesterei is bekerülhessenek a vagyonkezelő alapítványok kuratóriumába vagy felügyelő bizottságába, esetleg vagyonellenőrük lehessen.

Szemereyné
photo_camera Szemereyné Pataki Klaudia Fotó: 444/Botos Tamás

Szél Bernadett független képviselő az oldalán arról írt, hogy erre azért lehet szükség, mert például Kecskemét fideszes polgármestere, Szemereyné Pataki Klaudia is bekerült a Neumann János Egyetem fölé helyezett vagyonkezelő alapítvány felügyelő bizottságába, amiért a polgármesteri fizetése mellé 1,6 millió forintot kap havonta. Pedig a jelenlegi szabályok szerint a polgármester nem vehetne fel két helyről fizetést, de amikor Szél Bernadett rákérdezett erre a kormányhivatalnál, nem kapott választ. Most pedig módosítják a törvényt. „Újabb személyre szóló törvényhozásba bukkantam, gratulálunk a törvénytelenség törvényi szintre emeléséhez” - írta a képviselő.

Egyébként a kecskeméti polgármesteren kívül Győr fideszes polgármesterét, Dézsi Csaba Andrást is beültették a Széchenyi Egyetemet irányító kuratóriumba, Miskolc ellenzéki polgármesterét, Veres Pált pedig a Miskolci Egyetem fölé helyezett kuratóriumba hívta meg Varga Judit.