Már Hollandiában sem oltanak 60 év alattiakat AstraZenecával

külföld
2021 április 02., 17:25

Hollandiában pénteken felfüggesztették a 60 évesnél fiatalabbak beoltását a brit-svéd AstraZeneca vakcinájával, miután az oltás után egy nő meghalt vérrögképződés következtében, közölte a holland egészségügyi minisztérium. A döntést azután hozták meg, hogy egyeztettek a gyógyszerek mellékhatásait vizsgáló holland bizottsággal (Lareb) és az egészségügyi hatóságokkal.

A Lareb pénteken közölte, hogy AstraZeneca-vakcinával beoltott öt személynél súlyos trombózis lépett fel alacsony vérlemezke számmal. Közülük egy nő meghalt. A bizottság szerint a vérrögképződés az oltást követően 7-10 nappal lépett fel.

photo_camera Fotó: PIROSCHKA VAN DE WOUW/AFP

Huszonöt és hatvanöt év közötti nőkről van szó. Három páciensnek kiterjedt tüdőembóliája volt. Egy elhunyt, egy másiknak pedig agyvérzése volt” - közölte a Lareb. Hozzátették, hogy ezek a jelentések hasonlóak azokhoz, mint amelyek Európa más országaiban korábban láttak napvilágot

A hatósági döntés miatt mintegy tízezer oltási időpontot kellett törölni. Eddig Hollandiában mintegy 400 ezer embert oltottak be az AstraZeneca-vakcinával. A járvány kitörése óta 1,2 millió fertőzöttet azonosítottak Hollandiában, akik közül 16 500-an hunytak el a kórban.

Németországban csütörtökön függesztették fel a 60 évesnél fiatalabbak oltását a vakcinával. A brit-svéd gyógyszeripari vállalat pénteken bejelentette, hogy hogy együtt fog működni a holland hatóságokkal az esetlegesen felmerülő kérdések megválaszolására.

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) szerdán közölte, hogy a vizsgálatok továbbra sem azonosítottak kockázati tényezőket sem életkorral, sem pedig a vérrögképződéssel összefüggő rendellenességek korábban jelzett nagyon ritka eseteivel kapcsolatban az AstraZeneca gyógyszergyár koronavírus elleni oltóanyaga esetében. (Reuters/MTI)