Vizsgálják, hogy miért nem tudott pusztítani a koronavírus az olasz drogterápiás kommunában

járvány
2021 április 02., 09:05

A leghíresebb olasz drogterápiás központban, San Patrignanóban a közösség 450 tagja kapta el tavaly ősszel a koronavírust, mégse szorult senki oxigénre. A vírus eddig a zárt közösségekben tudta a legnagyobb pusztítást véghez vinni, így egyelőre senki sem tudja, pontosan mi lehet a jelenség magyarázata.

San Patrignanót a hetvenes években alapította családi birtokán Vincenzo Muccioli. Az országot ekkoriban árasztotta el az olcsó heroin, és egyre komolyabb problémát jelentett a drogfüggők számának drasztikus növekedése. Az ellentmondásos megítélésű Muccioli sajátos módszerekkel próbálta lehozni a közösség tagjait a drogokról, történetéről nemrégiben nagyszerű sorozat is készült.

A San Patrignano ma is működik, és természetesen a terápiás központot sem kerülte el a koronavírus-járvány. Két hónap alatt 450-en kapták el a fertőzést, de mindenki enyhe tünetekkel vészelte át a betegséget. A központ egészségügyi vezetője, Antonio Boschini azt mondta az olasz Corriere della Serának, hogy csak néhány pánikrohammal kellett megküzdeniük az elején, de minél többet tudtak a betegségről, annál jobban megnyugodtak a közösség tagjai. Az új tagok csak szigorú karantén után léphettek be a kommunába, így december óta egyetlen fertőzést sem regisztráltak a központban.

A regisztrált fertőzések még ősszel történtek, a vírus tavaly októberben jutott be San Patrignanóba. Azokat, akiknek pozitív lett a tesztje, elkülönítették a birtokon belül, de nem szigetelték el őket, kint lehettek a szabadban, tornázhattak, beszélgethettek egymással, így könnyebben élték meg a betegség napjait.

A közösség tagjainak fele fertőződött meg, de végül senki sem került súlyos állapotba, ami szokatlan jelenség. A központban gyűjtött adatokat továbbították a milánói Mario Negri Intézet és a római La Sapienza egyetem kutató számára. Boschini említette, hogy a terápia résztvevői közül senki sem iszik vagy dohányzik, talán ez is hozzájárulhatott ahhoz, hogy senki sem betegedett meg súlyosan, de egyelőre ők is csak találgatnak.