Koronás az argentin elnök, akit néhány hónapja Szputnyikkal oltottak

Alberto Fernandez, Argentina elnökeFotó: NATACHA PISARENKO/AFP

Pozitív covid-tesztet produkált Alberto Fernández argentin elnök, ezt az érintett személyesen jelentette be szombaton. A Reuters nemzetközi hírügynökség idézte a politikus nyilatkozatát. Fernandeznek enyhe láza van, állítása szerint jól érzi magát, közérzetével semmi gond, de most karanténba vonul. 

A 62 éves elnököt év elején az orosz Szputnyik V vakcinával oltották be. Azt nyilatkozta, hogy nem iyen születésnapra vágyott, de ez legyen a legnagyobb baj. Hivatali teendőit a karanténban továbbra is ellátja. 

A Szputnyikot fejlesztő orosz Gamaleja Intézet az esetre reagálva azt közölte, hogy a vakcina 91,6 százalékos hatékonysággal véd a fertőzés és 100 százalékkal a súlyos koronavírusos megbetegedéssel szemben. Azaz ilyen esetek ritkán, de előfordulhatnak. 

"Ha a fertőzöttséget megerősítették, az oltás gyors gyógyulást biztosít a betegségből, súlyos tünetek nélkül. Jobbulást kívánunk!"  - közölte az orosz intézet.  

 Argentinában a járvány eddig 56 ezer áldozatot követelt. Az oltási program 682 ezer állampolgárt ért már el, jelenleg az idős lakosság és az egészségügyi személyzet oltása zajlik. (Reuters