Manhattan alig drágább már mint Brooklyn

külföld
2021 április 03., 13:14
Manhattan Greepoint partjairól
photo_camera Manhattan Greepoint partjairól Fotó: BRYAN R. SMITH/AFP

Legkésőbb a 2000-es évek eleje óta érzékelhető az a trend, hogy a brooklyni bérleti díjak szép lassan felzárkóznak a manhattani árak mögé. Brooklyn az öt New York-i kerület közül a legnépesebb, közel 3 millió ember lakik itt. 20-30 évvel ezelőtt még azok költöztek ide Manhattanből, akik nem tudták megfizetni a magas belvárosi bérleti díjakat, de mára a különbség egyre keskenyebb a két kerület árai között.

Jelentős infrastrukturális beruházások valósultak meg Brooklynban az azóta eltelt évtizedekben, sportaréna épült (Barclays Center), fokozatosan egyre fizetőképesebb rétegek költöztek Bushwickba, Greenpointba, Williamsburgbe és a Prospect Park környékére, és a bérek emelkedni kezdtek. A 2008-as pénzügyi válság ráerősített a folyamatokra: 2009-ben a medián lakbér még több mint 1400 dollárral alacsonyabb volt Brooklynban mint a folyó túlpartján, de négy év alatt ez a különbség 600-ra olvadt, 2014-ben már csak 210 dollár volt.

Manhattani nagyberuházások nyomán ezután ismét kinyílt az olló, de csak néhány évig, mert tavaly óta a járvány újra összehúzta a különbségeket. (Manhattanben ugyan kevesebben laknak, - mintegy 1,6 millióan - de mivel kisebb, értelemszerűen sokkal sűrűbben lakott mint Brooklyn.)

A New York Times statisztikái szerint a pandémia óta a manhattani medián lakbér 3600 dollárról 3000 körülre süllyedt. Brooklynban is estek az árak, de kisebb mértékben - jelenleg a medián 2600 és 2700 között mozog.

Legközelebb tavaly novemberben állt egymáshoz a két mutató: akkor csupán 170 dollárral volt magasabb a manhattani medián a brooklyninál. (Business Insider via NYT)