A szlovák gyógyszerügynökség egy hónap alatt sem tudta megállapítani, hogy elég biztonságos-e a Szputnyik V

járvány
2021 április 06., 12:50

Szlovákiában az Állami Gyógyszerellenőrzési Ügynökség (ŠÚKL) továbbra sem rendelkezik elég információval ahhoz, hogy elég biztonságosnak ítélje meg a Szputnyik V nevű orosz vakcina használatát. Ráadásul a Szlovákiába küldött vakcina gyártási tétele eltér a Lancet szaklapnak küldött készítményétől - írja a Denník N információit idézve az Új Szó.

Orosz Szputnyik V (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni vakcinák.
photo_camera Orosz Szputnyik V (hivatalos nevén Gam-COVID-Vac) koronavírus elleni vakcinák. Fotó: Balogh Zoltán/MTI/MTVA

Az orosz vakcina importja kormányválságot okozott Szlovákiában, ami miatt végül lemondott Marek Krajčí és Igor Matovič. A koalíción belül nagy felháborodást váltott ki, hogy a szlovák kormányfő és az egészségügyi miniszter egy olyan anyaggal akarta beoltani a lakosságot, mely még nem esett át az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) biztonsági ellenőrzésén.

Matovičék viszont azzal érveltek, hogy az EMA és a már regisztrált készítményeket gyártó cégek lassúsága miatt az ország nem engedheti meg magának az oltási program csúszását. Abban az időszakban ugyanis Szlovákiában volt a legmagasabb a lakosságarányos, hét napra vetített halálozási arány. Pavol Jarčuška, a kassai Louis Pasteur Egyetemi Kórház infektológusa akkor azzal érvelt az orosz vakcina mellett, hogy a Lancet tanulmányában is jó értékelést kapott a Szputnyik V.

A ŠÚKL ellenőrzése során azonban kiderült, hogy a brit orvosi szaklap tudósainak eljuttatott vakcina nem pontosan egyezik azzal, amit Szlovákiába szállítottak.

A hivatal még Krajčí utasítására kezdte meg a Szputynik V biztonságosságának vizsgálatát, és bár több szempontból is jól teljesített (például sterilitás, fehérjekoncentráció, rendellenes toxicitás, stb.), a ŠÚKL egyelőre mégsem tudja ajánlani a használatát, mivel elmondásuk szerint nem áll elég információ a rendelkezésükre.

A szlovák egészségügyi minisztérium ezért kérte azokat az országokat, ahol már oltanak a Szputnyikkal (így hazánkat is), hogy osszák meg velük az adataikat, emellett pedig a gyógyszergyártó céget is felkérték a hiányzó dokumentáció pótlására.

A Szputnyik V biztonságosságát illetően egyelőre az EMA sem jutott eredményre. Szlovákiába eddig 200 ezer orosz vakcina érkezett, de Matovič összesen 2 millió oltóanyagot rendelt. Egyelőre nem lehet tudni, hogy végül elkezdenek-e egyáltalán oltani a vakcinával.