Az UEFA azzal számol, hogy lesznek nézők a nyári foci-EB-n

futball
2021 április 06., 18:10

Mind a 12 házigazda város - köztük Budapest is - beadta rendezési elképzeléseit a nyári labdarúgó Európa-bajnokságra. Martin Kallen, az európai szövetség (UEFA) tornaigazgatója azt mondta, hogy az április 7-i határidőig minden érintettől pozitív visszajelzés érkezett. Azt azonban nem árulta el, hogy az egyes helyszínek mennyi nézővel számolnak. Annyit mondott,

nagy különbségek vannak abban, hogy az egyes rendezők mennyire akarják kihasználni a stadionkapacitásukat.Az UEFA négy modellt vázolt fel a házigazdáknak a zárt kapus lebonyolítástól a telt házig. Hogy melyik valósul meg, attól függ, milyen lesz nyár elején a járványhelyzet. Aleksander Ceferin, az UEFA elnöke ugyanakkor nemrég arról beszélt, hogy

csak az a város maradhat rendező, amely garantálja bizonyos számú néző beengedését a stadionba.

A dpa hírügynökség úgy tudja, hogy a házigazdáknak április 28-ig még lesz lehetőségük módosítani a koncepciójukat, amennyiben a koronavírus-helyzet ezt szükségessé teszi.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter március 25-én, online sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a foci-Eb magyarországi mérkőzésein azok vehetnek részt, akiket beoltottak, és mivel az a terv, hogy május végéig mindenki kaphat oltást, aki kéri, remélhetőleg „júniusra már magunk mögött hagyjuk” ezt az időszakot.

A tavalyról egy évvel elhalasztott Eb-t június 11. és július 11. között rendezik. A nyitómérkőzésre Rómában, a döntőre Londonban kerül sor. A Puskás Stadionban a tervek szerint három csoportmérkőzést és egy nyolcaddöntőt rendeznek. A magyarok csoportellenfelei a címvédő portugálok, a világbajnok franciák és a társházigazda németek lesznek. (ZDF/MTI)