Csehországban a kormány nem hosszabbítja meg a veszélyhelyzetet

járvány
2021 április 06., 09:04

Április 12-én jár le Csehországban a szükségállapot, aminek meghosszabbítását már nem fogja kérni a cseh kormány, közölte Jan Hamácek kormányfőhelyettes, belügyminiszter. Emiatt Április 12-e után megszűnik a lakosság mozgásának korlátozása és az éjszakai kijárási tilalom is.

Azt mondta, azzal számol, hogy „ha minden jól megy, április végén elkezdődhet a szolgáltatások, az üzletek megnyitása és a vendéglők külső tereinek működtetése”. Hozzátette, hogy a gazdasági és a társadalmi életet korlátozó intézkedések fokozatos megszüntetésének konkrét tervét az egészségügyi minisztérium dolgozza ki.

Elismerte, hogy a kormányban továbbra sincs egységes álláspont az iskolák április 12-re tervezett részleges megnyitásáról. A szaktárca és az egészségügyi minisztérium azt tervezi, hogy április 12-től az óvodások és az általános iskolák alsó tagozatos tanulói visszatérhetnének az iskolákba, de ők is csak fokozatosan. A terv szerint az osztályok fele felváltva egy hetet töltene az iskolában, míg a másik héten távoktatás lenne. Az elképzelést azonban Andrej Babis kormányfő bírálta, ezért ezzel a témával a kormány a kedd délutáni ülésén foglalkozik majd.

Csehországban az utóbbi hetekben fokozatosan enyhült a járvány, és csökkent a kórházak leterheltsége is. Sokan minél hamarabb nyitást szeretnének, a kormány viszont óvatos. Hamácek úgy fogalmazott, tavaly engedtek a nyomásnak, és utólag kiderült, hogy nem jól döntöttek. (MTI)