27 millió embert fenyeget az éhezés a Kongói Demokratikus Köztársaságban

április 7., szerda 4:05

Több mint 27 millió embert fenyeget súlyos éhínség a Kongói Demokratikus Köztársaságban - derül ki az ENSZ szervezeteinek helyi idő szerint kedden közzétett jelentéséből.

A világszervezet Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és Élelmezési Világprogramja (WFP) által közösen készített kutatásban a mintegy 87 milliós afrikai ország lakosságának csaknem egyharmada került az integrált élelmezésbiztonsági skála (IPC) vészhelyzeti besorolásába.

Gyerekek Gomában, 2019-ben Fotó: JC WENGA/Anadolu Agency via AFP

A jelentés szerint az élelmiszerhiány leginkább a menekülteket, a lakhelyüket elhagyni kényszerülőket és a különböző természeti katasztrófák áldozatait érinti, ám kiemeli a fegyveres konfliktusok szerepét is - különösen az ország keleti felében - mint az éhínség egyik okát, illetve a koronavírus-járvány okozta gazdasági visszaesést is.

Aristide Ongone Obame, a FAO kongói megbízottja kiemelte: az éhínség felszámolásának egyik módja az élelmiszer-termesztés, illetve az állattartás támogatása, a szervezet pedig a jövőben 1,1 millió kongóinak kíván ebben segítséget nyújtani. Hozzátette, hogy közeledik az év legfontosabb mezőgazdasági időszaka, ezért nincs vesztegetni való idő.

"A társadalmi és a politikai stabilitás szintén alapvető fontosságú az élelmiszer-biztonság eléréseben" - tette hozzá. (MTI, Reuters)