A beoltott magyar emberek életére leselkedő legkomolyabb veszély jelenleg a védettségi igazolvány

publicisztika
2021 április 07., 12:35

A bankkártya formátumú védettségi igazolvány eddig leginkább vicces-kedélyes tárgynak számított, kifejezett nemzetegyesítő képességekkel. Máskor napestig vitatkozó, politikailag ellentétes oldalon álló baráti társaságok és családok tudtak ugyanis megegyezni abban, hogy ez aztán tényleg csak annak jó, aki a műanyag kártyát nyomtatja, annyira nincs semmi értelme. Hiszen az elmúlt hetekben magyarok tíz- és százezrei kapták meg levélben azt a komoly kinézetű kis lapot, ami a világon semmire sem jogosította fel őket.

De a dolog most teljesen új fázisba lép azzal, hogy Orbán miniszterelnök állítólag már a héten bejelentheti, hogy a kezdődő nyitás részeként első körben mire használható az igazolás. A csehszlovák filmvígjátékba illő kellékből ezzel pillanatok alatt potenciálisan életveszélyes eszköz válhat.

Hogy miért?

A beoltottak kártyája a tulajdonos nevén, útlevél- és igazolványszámán felül egyetlen releváns információt tartalmaz, az oltás idejét, ami így, ebben a formában szerepel rajta:

Az oltás ideje / Date of vaccination:

Miközben, mint azt ma már a legkevésbé tájékozott ember is tudja, az eddig használt összes koronavírus-vakcina két oltásból állt, a védettség pedig, amit ez a lapocska elvileg igazolna, a második után úgy két héttel alakul ki. A műanyag felületre viszont csak az első alkalom dátuma kerül fel.

Az logisztikai-szervezési probléma, hogy az igazolásokat az általános tapasztalat szerint már az első injekció után kiküldik. Éppen abban a kifejezetten veszélyes fázisban, amikor az emberek az első oltás után úgy érezhetik, hogy már védettek, miközben sokakban ekkor még el sem kezdődik az antitestek termelődése. Másokban igen, de ezt senki sem tudhatja magáról, csak ha elvégeztet egy 11 ezer forintos vérvizsgálatot. Az viszont a kártya beépített csapdája, hogy egyrészt “az” oltásról beszél, mintha csak egy lenne belőle, másrészt a második oltás megtörténtének igazolására eleve nem is hagytak rajta semmiféle helyet.

Vagyis a kártya nemcsak hamis biztonságérzetbe ringatja a tulajdonosát, de még arra az alapvető dologra sem alkalmas - és a jövőben sem lesz az! -, hogy kiderüljön róla, az illető egyáltalán megkapta-e a második adagját, és ha igen, mikor.

Így az okmány csak arra nem alkalmas, hogy elárulja a tulajdonosának védettségi állapotát.

Mindez nemcsak a fizikai kártyára igaz, hanem az online vetületére is. Szerepel rajta ugyanis egy QR-kód, amire telefonkamerával ránézve egy olyan netes felületre jutunk, ahol elvileg további információk is elférnének. De a valóságban az a helyzet, hogy ezen az online oldalon egyetlen plusz információ szerepel a műanyag laphoz képest: az, hogy azt a bizonyos oltást SARSCoV-2 betegség ellen kaptuk.

Igen, jól érted: a plasztiklapon még az az információ sincsen rajta, hogy milyen betegség elleni oltottságot igazol. Persze az sem, hogy az ember milyen fajta vakcinát kapott az elhallgatott betegség ellen.

Ezeknek az információknak a hiánya abszurd, az viszont, hogy a kártya nem foglalkozik a második oltás tényével, potenciálisan egyenesen életveszélyes. Én túlzottan is jól informált vagyok koronaügyekben, az átlagpolgárhoz képest mindenképpen, de az igazolványomat rejtő boríték feltépése után még én is megéreztem, micsoda lelki hatása van annak, hogy csillogó, laminált műanyagra nyomtatva olvashatom, hogy védett vagyok. Hiába tudom, hogy ez az állítás tényszerűen nem igaz, hiszen még jó pár napom van hátra a második oltásig, aminek a beadása még szintén nem fog azonnal védetté tenni.

Több olyan ismerőst is megkértem, hogy nézzenek rá a QR-kódjuk mögötti online felületre, akik már hosszabb ideje megkapták a második oltásukat. A helyzet az, hogy a második oltásuk tényét a weboldal sem rögzíti. Egy kivételével az összes megkérdezettnél csak az első oltásuk dátuma szerepelt itt. Annál az egynél pedig csak a másodiké.

Gyógyultak kártyája

A védettségi igazolványból kétféle létezik. Az eddig tárgyalt, oltás után járón kívül forgalomba került egy második fajta, amit azok kapnak meg automatikusan, akik korábban igazoltan átestek a betegségen. Ez ugyanolyan veszélyes módon félrevezető, mint az előbbi típus, sőt ha lehet, még annál is jobban. Sem maga a kártya, sem az online felület nem foglalkozik ugyanis annak igazolásával, hogy az illetőnek a valóságban vannak-e antitestjei. Ez a kártya így lényegében csak annyit állít, hogy X. covidos volt, és kigyógyult belőle, de nincs összekapcsolva annak igazolásával, hogy X. vérében keletkeztek-e valaha antitestek. Miközben régóta tudni, hogy sok exbetegnek sosem termelődnek, vagy hamar eltűnnek az antitestjei.

Az oltottak kártyája ehhez képest legalább annyit képes valóban igazolni, hogy a tulaj minimum egy oltást megkapott. Arról pedig léteznek bizonyított kutatási adatok, hogy egyes vakcinák esetében már az első adag biztosít valamennyi, néha egészen komoly védettséget. Ami viszont, ezt fontos megismételni, még optimális esetben sem jelenti azt, hogy az illető a vakcina által biztosított mértékben védett lenne. És egyszer oltottak esetében simán előfordulhat, hogy az illetőknek minimális a védettsége, vagy semekkora.

Megmagyarázhatatlan, hogy a védettségi igazolványt miért ilyen formában vezették be. A mostani verziójában ez kizárólag arra alkalmas, hogy mutogatni lehessen, és akár több százezer olyan embert ringasson hamis tudatba, akik közül sokan igazából semennyire sem védettek még hetekig vagy akár hónapokig.