A ruandai népirtásról szóló dokumentumokat hoztak nyilvánosságra Franciaországban

külföld
2021 április 07., 09:04

Franciaországban nyilvánosságra hoztak szerdán több fontos, Ruandával kapcsolatos, 1990 és 1994 közötti keltezésű archív dokumentumot, Francois Mitterrand volt államfő és Edouard Balladur volt kormányfő idejéből.

A ruandai népirtás kezdetének 27. évfordulójára időzített intézkedésnek köszönhetően megismerhetővé válik számos diplomáciai távirat és bizalmas feljegyzés tartalma.

Március végén tette közzé egy történészekből álló bizottság a jelentését Franciaországnak az 1990 és 1994 közötti ruandai eseményekben játszott, - máig hevesen vitatott - szerepéről. A most nyilvánosságra hozott archív dokumentumok egy részére ez a jelentés is hivatkozik.

Ruandában az 1990 és 1994 közötti polgárháborús események vezettek el végül a népirtás kirobbanásához: 1994 áprilisa és júliusa között a hutu vezetés felbujtására mintegy 800 ezer - többségében tuszi - embert gyilkoltak meg az afrikai országban.
A Vincent Duclert történész vezette bizottság jelentésében kiemelte Francois Mitterrand, illetve az ő vezérkari főnökének a felelősségét amiatt, hogy annak idején folyamatosan figyelmen kívül hagyták a népirtás kirobbanásának veszélyére intő jeleket.

Vincent Duclert, a bizottság elnöke.
photo_camera Vincent Duclert, a bizottság elnöke. Fotó: JOEL SAGET/AFP

Az országot vérbe borító gyűlölet gyökerei a belga gyarmati időkre vezethetők vissza, amikor a gyarmattartó támogatásával évtizedeken át a tuszi közösség irányította az országot, és az etnikai és ezáltal társadalmi közösségek között teljesen ellehetetlenítették az átjárást. Szerdán számos megemlékezést tartanak Franciaországban a népirtás kezdetének 27. évfordulóján.

(MTI/AFP)