A ruandai népirtásról szóló dokumentumokat hoztak nyilvánosságra Franciaországban

Franciaországban nyilvánosságra hoztak szerdán több fontos, Ruandával kapcsolatos, 1990 és 1994 közötti keltezésű archív dokumentumot, Francois Mitterrand volt államfő és Edouard Balladur volt kormányfő idejéből.

A ruandai népirtás kezdetének 27. évfordulójára időzített intézkedésnek köszönhetően megismerhetővé válik számos diplomáciai távirat és bizalmas feljegyzés tartalma.

Március végén tette közzé egy történészekből álló bizottság a jelentését Franciaországnak az 1990 és 1994 közötti ruandai eseményekben játszott, - máig hevesen vitatott - szerepéről. A most nyilvánosságra hozott archív dokumentumok egy részére ez a jelentés is hivatkozik.

Ruandában az 1990 és 1994 közötti polgárháborús események vezettek el végül a népirtás kirobbanásához: 1994 áprilisa és júliusa között a hutu vezetés felbujtására mintegy 800 ezer - többségében tuszi - embert gyilkoltak meg az afrikai országban.
A Vincent Duclert történész vezette bizottság jelentésében kiemelte Francois Mitterrand, illetve az ő vezérkari főnökének a felelősségét amiatt, hogy annak idején folyamatosan figyelmen kívül hagyták a népirtás kirobbanásának veszélyére intő jeleket.

Vincent Duclert, a bizottság elnöke.Fotó: JOEL SAGET/AFP

Az országot vérbe borító gyűlölet gyökerei a belga gyarmati időkre vezethetők vissza, amikor a gyarmattartó támogatásával évtizedeken át a tuszi közösség irányította az országot, és az etnikai és ezáltal társadalmi közösségek között teljesen ellehetetlenítették az átjárást. Szerdán számos megemlékezést tartanak Franciaországban a népirtás kezdetének 27. évfordulóján.

(MTI/AFP)