Ha az Európai Gyógyszerügynökség állást foglal az AstraZeneca ügyében, arra a magyar hatóságok is reagálni fognak

járvány
2021 április 07., 10:36

Az Operatív Törzs szerdai tájékoztatóján György István, az országos oltási munkacsoport vezetője azt mondta, jól halad az oltási program, a magyarok negyede már megkapta a vakcinát, és több mint egymillió már a második dózist is. Csütörtökön és vasárnap kezdődik a pedagógusok oltásának második köre, főleg a most érkezett Pfizer-vakcinákat oltják majd el.

1,6 milllió magyar van, aki bár regisztrált, még nem kapta meg az oltást.

Összesen több mint 4 millióan regisztráltak eddig oltásra.

Müller Cecília elmondta, a járványügyi adatok nem kedvezőek, de egyfajta stagnálást tapasztalnak. Ugyanakkor továbbra is sokan vannak kórházban, sokan fiatalok.

Az AstraZeneca vakcinával kapcsolatos aggodalmakról azt mondta, jelenleg hivatalosan nem fogalmazott meg véleményt az Európai Gyógyszerügynökség (EMA). Ha mégis közzétesznek valamilyen állásfoglalást, arra a magyar hatóságok is reagálnak majd, és megfogadják az ajánlásukat. A főorvos arra utalt, hogy néhány országban felfüggesztették a 60 év alattiak oltását az AstraZenecával, mert felmerült, hogy a vakcina vérrögképződést okozhat. Erről az EMA egyik tisztviselője kedden azt mondta, szerinte kimondható, hogy van összefüggés, de az ügynökség még nem foglalt állást.

A halottak magas száma Müller szerint részben az adattorlódás eredménye, mert a húsvéti ünnepek alatt felgyülemlett adatokat korrigálni kellett.

A főorvos továbbá elmondta, igyunk sok vizet, legyen otthon lázcsillapító, és soha ne feledkezzünk meg a szellőztetésről.