Nem tetszik az SZFE kancellárjának, hogy külföldi egyetemek vennék át a fideszes hatalomátvétel miatt távozó diákokat

oktatás
2021 április 07., 04:34

Március közepén derült ki, hogy a Vidnyánszky Attila vezetésével megszállt Színház- és Filmművészeti Egyetem 150 hallgatója akkor is megkaphatja a diplomáját, ha nem kívánják a tanulmányaikat az SZFE-n befejezni. A fideszes terjeszkedés miatt távozó oktatók és diákok által életre hívott FreeSZFE Egyesület ugyanis megállapodást kötött öt külföldi intézménnyel, a salzburgi zeneművészeti egyetemmel, a ludwigsburgi előadóművészeti egyetemmel, a varsói színművészeti egyetemmel és annak kihelyezett bialystok-i bábtanszakával, valamint a svájci színiakadémiával 14 osztály átvételéről.

A diplomamentő programmal kapcsolatban azonban aggályokat fogalmazott meg az SZFE Fidesz által kinevezett kancellárja, Szarka Gábor. A Magyar Nemzet „úgy értesült”, hogy Szarka levelet készül írni az öt külföldi egyetem rektorának, hangsúlyozva, hogy sérti az SZFE érdekeit és a hatályos magyar jogszabályokat, hogy magyarországi jogi akkreditáció nélkül oktatást folytató civil szervezetek azzal hitegetik az intézmény hallgatóit, hogy külföldi egyetemek „befogadják” őket, és számukra a magyar jogszabályoknak megfelelő diplomát állítanak ki.

Szarka Gábor megpróbál bejutni az SZFE Vas utcai épületébe 2020. október 8-án.
photo_camera Szarka Gábor megpróbál bejutni az SZFE Vas utcai épületébe 2020. október 8-án. Fotó: Szász Zsófia / 444

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a FreeSZFE Egyesület és az öt külföldi egyetem megállapodásának értelmében a 14 osztály oktatása továbbra is Magyarországon, a régi tanáraikkal zajlana, és a diákok anélkül lennének a külföldi egyetemek hallgatói, hogy az intézményeknek lenne itt campusa.

A fideszes lap érvelése szerint ez a kísérlet több szempontból is problémás: a Freeszfe ugyanis nem államilag elismert felsőoktatási intézmény, külföldi partnerei pedig még nem kértek engedélyt az Oktatási Hivataltól, hogy akkreditált képzést folytathassanak nálunk, ráadásul az átjelentkezéshez a diákoknak is igazolást kellene kérniük az SZFE-től.

A Magyar Nemzet értesülése szerint Szarka a levelében arról ír, hogy egy hasonló nemzetközi együttműködés kialakítása hónapokig, akár évekig is tarthat.

A hallgatók, miután október 16-án este visszafoglalták az Ódry Színpadot.
photo_camera A hallgatók, miután október 16-án este visszafoglalták az Ódry Színpadot. Fotó: Színház- és Filmművészeti Egyetem HÖK/Facebook

„Szerinte az SZFE vezetése természetesen készen áll arra, hogy együttműködjön a külföldi intézményekkel, melyet nagyra tart és tisztel, ám az együttműködés azonban csak a hatályos jogszabályok alapján történhet. A kancellár arra kéri az érintett rektorokat, hogy segítsenek abban, hogy sem a magyar hallgatók oktatása, sem a magyar oktatók munkája, sem a magyar jogszabályok ne szenvedjenek csorbát. A magyar vezetés kész arra, hogy a fentieket részletesen is megvitassák” – írja a Magyar Nemzet Szarka leveléről, amit a cikk alapján a kancellár csak tervez elküldeni.

Szarka ezenkívül hangsúlyozza, hogy az SZFE körül mesterségesen gerjesztett vita zajlott az elmúlt hónapokban, az egyetem legitim új vezetését pedig hazug, pártpolitikai célú támadások érték. Szerinte világos, hogy a FreeSZFE bel- és pártpolitikai szándékoktól vezérelten és az egyetem legitim, autonóm jelenlegi vezetésének és az egyetem működésének ismételt megtámadása érdekében kereste fel a külföldi egyetemeket.

A Magyar Nemzet úgy tudja, hogy a kancellár a levelében figyelmeztet arra is, hogy a hatályos magyar jogszabályokat senkinek nincs joga átlépni.