"A magas halálozás a rossz egészségügyi és a teljesen leamortizálódott népegészségügyi rendszerünknek köszönhető"

járvány
2021 április 08., 14:58

„Az, hogy a járványban ilyen rosszul szereplünk, ilyen magas a halálozás, az alapvetően a nagyon gyenge teljesítőképességű egészségügyi rendszerünknek köszönhető,” mondta a NemzetiTV-nek a Magyar Orvosi Kamara Győr-Moson-Sopron megyei területi szervezetének elnöke. Dr. Szijjártó László szerint a járványt megelőző években is már úgy látta, hogy a rendszer összeomlott, a mostani átszervezések pedig végleg betettek, "a jéghegy csúcsa a halálozás."

De a járvánnyal kapcsolatban az is szerepet játszik, hogy az egész állami népegészségügyi rendszer teljesen leamortizálódott az elmúlt évtizedekben.

- tette hozzá. Borzasztó kevés ember maradt ott, miközben most a szervezet feladata lenne megszervezni a védekezést. "Az országos tisztifőorvos asszony az egyetlen, aki látható és hallható, közben miniszteri aláírással jönnek ki az utasítások, Szijjártó szerint

"ez a fajta borzasztó konzervatív, kicsit ilyen vízfejű rendszer nem tud olyan hatékonyan megküzdeni egy olyan hatalmas feladattal, mint amit ez a járvány jelent. El vagyunk maradva több évtizeddel."

Kásler Miklós miniszter kijelentésére, hogy a magyar egészségügyi rendszer meg sem rendült, azzal reagált, hogy

"csak az tud megrendülni, ami stabilan áll. Ami hamvába omlott és porrá zúzódott, az nem tud megrendülni."