A rasszista és szexista kijelentései miatt bepanaszolt szegedi főiskolai professzor márciusban kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztjét

oktatás
2021 április 08., 07:49

„A magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi elismeréseként dr. Gulyás László, a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karának egyetemi tanára, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója részére, Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozom” – 2021. március 15-én jelent meg ez a szöveg a Közlönyben, miszerint Áder János köztársasági elnök Orbán Viktor miniszterelnök ellenjegyzésével adott kitüntetést annak a szegedi főiskolai professzornak, akit hallgatói panaszoltak be, amiért rasszista, homofób és szexista megjegyzéseket tett.

Gulyás László
photo_camera Gulyás László Forrás: Magyarságkutató Intézet/Youtube

A diákok szerint Gulyás László történész, főiskolai professzor a Szegedi Tudományegyetemen a Migráció és menekültügy a XX. században című tantárgy online, közel 60 hallgatónak tartott előadásán többek olyanokat mondott, hogy:

  • „Afrikai civilizáció nincs. Ott a fekák az őserdőben lófaszt se csináltak.” Gulyás állítólag „rendkívül csúnya niggerek”-ről is beszélt.
  • „Jó lenne már nem csak XY srác képét látni, bekapcsolhatnák a hölgyek a kamerát, legalább lenne mit néznem”, „a kreol hallgatólány visszajöhetne”.

Miután Gulyáshoz is eljutott a hír, hogy többen bepanaszolták, az SZTE online felületén reagált, és azt írta, „ez a sunyi magatartás” mélységesen felháborítja, és „az oktató feljelentése világnézeti alapon a legrosszabb kommunista időkre” emlékezteti. Hozzátette, hogy „nemzeti, polgári, konzervatív értékrendet valló oktatóként” visszautasítja, hogy bármely hallgató megkérdőjelezze az értékrendjét, ezért azt javasolja, hogy akinek nem tetszik a világnézete, vagy „nem ért egyet a nemzeti, polgári, konzervatív értékrenddel”, az azonnal adja le az óráját.