Egy walesi férfi azt a két haverját keresi, akik 1965-ben Ausztráliában rászögezték egy láda fedelét, és légipostai csomagként hazaküldték

idióta rekordok
2021 április 08., 06:15

A sajtón keresztül keresi két egykori kollégáját és cimboráját a 75 éves walesi Brian Robson. A férfi már csak arra emlékszik, hogy a keresztnevük “99 százalékos biztonsággal” Paul és John volt, mivel egy igen régen, 1965-ben történt eset miatt keresi őket.

Az akkor mindössze 19 éves Robson a jobb élet reményében kivándorolt Ausztráliába, ahol a letelepedési konstrukció értelmében a Victorian Railways nevű vasúttársaságnál kapott munkát. De azonnal honvágya támadt. Haza azonban nem utazhatott, mert akkor 700 fontot kellett volna visszafizetnie, miközben a cégnél havi 40-et keresett. Nem egészen egy éven belül azonban elsőre jó ötletnek tűnő tervet kovácsolt: feladja magát légipostai csomagban Londonba, utánvéttel fizetve.

A most keresett, ír származású Paul és John a munkahelyi cimborái voltak és úgy jöttek a képbe, hogy ők segítettek becsomagolni a honvágytól gyötört vasutast, és ők adták fel utána. Robson elmesélése szerint Paul kezdetben “100 százalékig ellenezte” a tervet, John azonban egyből benne volt, és meggyőzte a barátját.

Robson vett egy “mini hűtőszekrény méretű” faládát, fúrt rá egy lyukat, hogy meg ne fulladjon, belepakolta a kisbőröndjét, a párnáját, egy zseblámpát, egy könyvet a Beatles dalszövegeivel, egy palack vizet és egy üres palackot pisigyűjtéshez, majd elintézte a csomagszállítást a Quantas légitársaság egyik londoni járatára.

A járat 36 óra alatt ért a brit fővárosba, a terv az volt, hogy ezt állva is kibírja majd. Mármint szó szerint, mert a ládába az alakja miatt függőleges tartásban fért csak bele. Ezért körben nyilakkal jelölték, hogy a csomag melyik felének kell felfelé állnia.

A két most keresett haver rendben leszögezte a rakományt, majd fel is adta a csomagot. A terv eleve őrült volt, de arra, ami következett tényleg nem számíthatott a fiatal vasutas. A kiszemelt járat ugyanis annyira megtelt, hogy az utas nélkül feladott csomagot átirányították egy Pan Am-járatra. Ez eleve azzal járt, hogy a láda majdnem egy napig várt egy reptéri raktárban, de a szállítómunkások figyelmetlensége miatt fejjel lefelé állítva. Ezután pedig a fél világon átbumlizva megszakításokkal négy napig repültek. De Londonba csak Amerikát érintve jutott volna el a járat. Ám Los Angelesben egy vámos belenézett a lyukba, egyenesen Robson szemébe.

A férfit hidegháborús kémnek hitték és kihallgatták. Amikor kiderült, hogy nem gonosz szovjet, hanem idióta brit, nemhogy elengedték, de a Pan Am első osztályon reptette Londonba.

A kalandjaiból most könyvet írt, amiből filmet készülnek forgatni.

(via Irish Times)