„Ez nem rólunk, hanem a magyar kollégákról szól" - mondja a magyar közmédiában kérdezéssel vádolt osztrák újságíró

közmédia
2021 április 08., 10:09

Franziska Tschinderele a Profil című osztrák hetilap munkatársa. Kollégájával, Siobhan Geetsszel követik a magyar politikai fejleményeket. Legutóbb Manfred Weberrel készítettek interjút a Fidesszel való szakításról.

Ő az az újságíró, akinek három darab kérdéséből híradós anyagot gyártott az M1. Tschinderle ezeket kérdezte volna a Fidesz EP képviselőitől:

  • Amikor Orbán, Salvini és Morawiecki összefogtak Budapesten, és bejelentették egy új szövetség megalakulásának lehetőségét, miért nem volt ott senki a francia Nemzeti Tömörülés vagy az osztrák FPÖ képviseletében ezen a történelmi találkozón?
  • Mi a célja a szövetségnek, és kik fontolgatják, hogy csatlakoznak hozzá?
  • Az euroszkeptikus politikai koalíciók nem újkeletűek, már a 80-as években is léteztek. Számos esetben elbuktak egyes témákban vallott eltérő nézeteik miatt, mint például Törökország vagy Oroszország megítélése, vagy épp antiszemita támadások miatt. Hogyan kerülnék el a szakadást ezúttal?

Ezeket a kérdéseket Bende Balázs, az M1 szerkesztője amatőrnek, provokációnak, a Profil című hetilapot pedig balliberálisnak nevezte abban az anyagban, aminek az volt a címe, hogy „Kérdésekkel provokált az újságíró”.

link Forrás

Mindez nem kerülte el Franziska Tschinderle figyelmét. A Twitteren számolt be követőinek arról, hogy mi történt vele, amikor Orbánék formálódó szövetségét akarta bemutatni egy cikkben.

link Forrás

Több posztba fért csak bele a történet, amelynek végén azt írja,

„Ez nem rólunk szól. Ez a budapesti kollégákról és egész Magyarországról szól, akiknek ezzel kell szembesülniük nap mint nap. Ők szolidaritást érdemelnek.”Végül pedig megígéri a posztban, hogy nem fogják befejezni a munkájukat, és bemutatják a demokrácia leépülését Magyarországon.