Az ember, aki értelmezi a világot a köztévé nézőinek

tévé
2020 április 05., 16:25
  • Az M1-en két hónapja fut egy adás, amiben a műsorvezető a nemzetére rontó ellenzékről, az antidemokratikus civil szféráról és a magyar nemzet végtelen bölcsességéről hőbörög egy kommentelő stílusában.
  • Kigyűjtöttük a közszolgálati csatornán sugárzott Világból Bende Balázs eddigi legerősebb pillanatait.

„Így lesz a rablóból pandúr. Az embercsempészekkel együttműködő, az illegális migránsokat a Földközi-tengeren áttaxizó NGO-k éveken át megsértették a tengeri szabályokat, Olaszország szuverenitását, sőt tevékenységükkel illegális bevándorlók százezreit bujtották fel arra, hogy életüket veszélyeztetve útnak induljanak. Ezrek vesztek a tengerbe arra várva, hogy az NGO-k odaérnek-e vagy sem. Ezeknek az embereknek a halála a bevándorláspárti NGO-k lelkén szárad.

Hogyan fordulhat elő, hogy akik eddig a törvényeket szándékosan megsértették, és börtönnel, pénzbírsággal néztek szembe, most hirtelen ők a vádlók? Amióta a bevándorláspárti, baloldali kormány a választók akaratával szemben politikai trükkök és kompromisszumok nyomán megalakult, nagyot változtak a dolgok. Azóta bűncselekmény a haza és a nemzet védelme, az olaszok biztonságának szavatolása, a határok biztosítása. Most az olaszok érdekei helyett a migránsok és az NGO-k érdekeit veszi figyelembe az olasz kormányzat.

Rendkívül veszélyes precedenst teremt az olasz bevándorláspárti baloldal, politikai céljai eléréséhez ugyanis az ügyészségeket és a bíróságokat használja fel, ez pedig jogállamisági problémákat vet fel. Ebben az esetben ugyanakkor nem hallani azoknak az uniós vezetőknek és politikusoknak az aggodalmaskodó kiabálását, akik rendszeresen féltik a magyar és a lengyel jogállamiságot.”

Ezzel – a többihez képest még viszonylag visszafogott – monológgal ért véget február 22-én az M1 „külpolitikai magazinműsora”, a Világ. Ezt a műsort Bende Balázs készíti, aki „a közmédia vezető külpolitikai újságírója”, már 18 éve „tevékenykedik a közmédia berkein belül”, korábban „szakértőként” kérdezték többször is.

link Forrás

A szombatonként jelentkező Világ a leírása szerint „öt kontinens operatőreinek felvételeiből választ ki jeleneteket és szerkeszti őket rövid történetekké”, és „azokra a nézőkre gondol, akik érzékletes, mégis informatív képet szeretnének kapni más népek életéről, a világpolitika történéseiről és a hét híreinek történelmi előzményeiről”.

A  közpénzből a közszolgálati televízióban gyártott műsorban rendszeresen olyan, Fidesz-közeli szakértők szólalnak meg, mint Kiszelly Zoltán vagy ifj. Lomnici Zoltán, de a legnagyobb újdonság maga Bende Balázs: olyan már többször is előfordult, hogy egy műsorvezető – például Németh Balázs – a hírműsorban szabályellenesen véleményt mondott, de

MTVA-s dolgozótól ilyen erős, mindig a Fidesz aktuális irányvonalát követő, felháborodott hangvételű kinyilatkoztatásokat még nem láttunk.

Az első, február 8-i adásban még meg sem jelent, de a második adástól kezdve már rendre felbukkant a bejátszások között. Akkor arról beszélt, hogy: „Nagy kérdés, hogy meddig tehetik meg a Berlinben kormányzó politikusok, hogy nyíltan figyelmen kívül hagyják a választók akaratát. Azokét, akik mind a keleti, mind a nyugati tartományokban a globalizáció és a bevándorlás ellen voksolnak, és az AfD-t támogatják. Szakértők szerint ezzel ismét csak azt sikerült bizonyítani, hogy a bevándorláspárti baloldal és a liberálisok csak addig aggódnak a demokráciáért a jogállamiságért, amíg azt az érdekük megkívánja.”

A február 29-i adásban pedig igazán beindult. Egy, a francia kormányt elítélő, sorosozós migránsozással indított:

link Forrás

Hogy aztán civil szervezeteket szapuljon egy kommentelő stílusában, bármiféle konkrétum nélkül, és még azt is levezesse, hogy pusztán az, hogy civil szervezetek képviselnek ügyeket, mélyen antidemokratikus:

link Forrás

Március 7-én már arról beszélt, hogy ideje lenne, ha Brüsszel rájönne, hogy a magyaroknak volt igazuk, kérjenek is bocsánatot mindenféléért, és tegyen így a magyar ellenzék is:

link Forrás

Majd a Transparency International korrupciós jelentéséről beszélt, aminek szerinte a „károkozás” a célja, és arra való, hogy Soros György, aki nem hisz a demokráciában, azzal zsarolhassa a kormányokat. Ráadásul a tényfeltáró újságíróknak járó díját nem kormánypárti újságíróknak adja(!):

link Forrás

Végül arról magyarázott, hogy „a magyar baloldali politikusoknak továbbra sem jelent semmit az a szó, hogy nemzet”, Jakab Péter a Jobbik „diktátora”, a „Momentum nevű rémisztő képződmény” pedig „másodszorra köpi szembe a külhoni magyarokat”:

link Forrás

Az újabb, vadabb Szaniszló Ferenc a március 14-i adásban már – egy észak-koreai tévébemondóra emlékeztetve – a „magyar nemzet végtelen bölcsességéről” beszélt:

link Forrás

A március 28-i adásban pedig így beszél Magyarországról: „Van olyan ország Európa szívében, ahol a kormány kezét, noha az állampolgárok egyértelmű felhatalmazását bírja, mindenáron gúzsba akarja kötni az ellenzék. Szerencsére azonban nem rajtuk és a populizmus tankönyve alapján szerkesztett, ostoba javaslataikon múlik a magyarok biztonsága. A kormány, ahogyan a miniszterelnök ígérte, az ellenzék nélkül is le fogja küzdeni ezt a válságot.”

link Forrás

A legutóbbi, szombati adásban is hozta a kötelezőt: a baloldal összefogás helyett csak rombolni tud és akar, a civil jogvédők hergelnek és hazudoznak.

link Forrás

Legutóbb itt írtunk arról, hogy az évi 90 milliárdból működő közmédia még az eszkalálódó világjárvány alatt is azon van, hogy a Fidesznek nem kedves újságokat hiteltelenítse, de már a Covid-19 előtt is így nézett ki egy politikai „kérdés” a köztévén.