link Forrás

Ámulatba ejtő videónk van arról, hogyan gyártják szóról szóra a propagandát a közmédiában

Média
2019 január 14., 06:01
comments 718

ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Alapítvány jogi szakértője a kormány egyik legtöbbet foglalkoztatott beszélő feje. Van benne valami mulyaság, de mindig elegáns, keni-vágja a jogi bikkfanyelvet, és megbízhatóan kelti a szakértő benyomást bármilyen tetszőleges politikai témában.

A múlt hétvégén alig néhány óra alatt rendelkezésre állt, amikor azt kellett elmagyarázni az MTVA nézőinek, hogy a videón, amin kidobják Varju Lászlót az MTVA stúdiójának előteréből, a világon semmi nem látható.

Hozzájutottunk ennek a riportnak a három perces vágatlan verziójához, ami túlzás nélkül korszakos dokumentumnak mondható:

ilyen leplezetlenül legalábbis eddig nem láthattuk működni az állami propagandát.

A blokkban végig Lomnici beszél. Az első két percben észrevétlenül egymásba tekeredő, soha véget nem érő körmondatokkal magyarázza azt, hogy az ellenzéki képviselők jogszerűtlenül jártak el.

Már itt feltűnő, hogy végig ugyanazokat a kifejezéseket ismételgeti újabb és újabb kombinációkban. Épp mikor végleg hipnotikus állapotba kerülne tőle az ember, Lomnici elhalkul, a riporter visszaveszi a szót, és akkor (az eredeti, cím felett látható felvételen 1.52-nél) valami olyasmi történik, amiről mindig sejtettük, hogy gyakorlat az M1-en, de ennyire valóságosan soha nem mertük elképzelni:

- Egy szót, ami fontos, és kértek, hogy mondjuk el, hogy az őrök védték, tehát, hogy védték, jó?
- Jó.
- Jó. Erre akkor egy mondat erejéig térjünk ki.

Lomnici erre látványosan biccent, majd ismét bekapcsol, és gépiesen kezdi elölről az egészet azzal, hogy teljesen nyilvánvaló, hogy az országgyűlési képviselők, és az üzemi terület, és a jogszabályok, és a minden, majd kikerekedett szemekkel, artikulálva hozzáteszi, hogy az őrök csak megvédték a stúdiót.

És akkor lássuk mindezt a közmédia tálalásában aznap (az eredeti felvételen, az adásban 4:10-től látható az ominózus válasz):

Nem volt hiába a túlóra: Lomnici második megszólalásában a felettesek kívánalma szerint elhangzik, hogy az őrök megvédték, amit meg kellett védeni.

Én egyébként idáig naivan úgy képzeltem, hogy van egy jól fésült tanácsadó, aki naponta két-háromszor körbemegy a stúdióban, és a szájakba adja az előre megküldött friss szófordulatokat és paneleket. Esetleg körbemegy egy email a kabinetirodából. Azt biztos nem gondoltam volna, hogy

konkrétan a riportereken keresztül üzenik meg, hogy akkor milyen témában, milyen paneleket és pontosan milyen kifejezéseket szeretnének visszahallani egy riportban.

Írtunk Lomnicinak, előfordult-e, akárcsak véletlenül, alkalomadtán olyasmi, hogy szájába adtak szavakat, vagy instruálták a közmédiában, vagy más csatornán. Azt írta:

„közszerepléseim során, minden esetben a saját belső meggyőződésem alapján fogalmaztam meg válaszaimat”.

Írtunk az MTVA-nak is, hogy gyakorlat-e, hogy a riporterek mondják meg az interjúalanyoknak, mit válaszoljanak. Egyelőre nem válaszoltak. Mondjuk nem is szoktak, de ha mégis, mindenképp frissítjük a cikket.

Az MTVA vezérigazgatója egyébként Papp Dániel, akinek papírja van arról, hogy egy hírhamisító riporter. Ebben a minőségben küzdötte fel magát a magyar közszolgálat csúcsára.

UPDATE: Lomnici Zoltán reagált, azt mondja, csak a „saját korábbi gondolataira emlékeztette” a riporter. Részletek itt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.