Fegyveres őrök erőszakkal kényszerítik, rángatják és teperik földre Varju Lászlót egy eddig titkolt MTVA-s felvételen

videó
2019 január 05., 09:05
comments 1449

Egy idáig nem közölt felvétel jutott el a 444-hez, ami az MTVA székházában készült december 17-én, nem sokkal azután, hogy több ellenzéki képviselő megpróbált bejutni a stúdióba, hogy beolvassák követeléseiket. 

A videót a közmédia egyik operatőre készítette, de az MTVA valamiért soha nem közölte, illetve a híradó szerkesztői csak azokat a momentumokat vágták ki belőle, amin annyi látható, hogy Varju László DK-s országgyűlési képviselő egyedül, a földön fekve méltatlankodik. Amikor a biztonsági őrök előtte dulakodnak vele, azt nem mutatták be.

Az épületből december 17-én hajnalban kidobták Hadházy Ákos és Szél Bernadett képviselőket is, miután előbbi megpróbált bejutni az MTVA egyik stúdiójába vagy vezérlőjébe. Az incidensről Szél Facebook-közvetítéséről értesült a nyilvánosság. Az intézkedések a vonatkozó törvényi szabályozás alapján nem tűntek jogszerűnek.

A most kiszivárgott nagyjából 16 perces vágatlan videón, ami azóta is az MTVA rendszerében pihen, az látszik, hogy az intézmény fegyveres biztonsági emberei kiráncigálják és kitaszigálják egy lépcsőházból Varju Lászlót, aki épp egy lépcsőn igyekezne a stúdió felé. 

A legmozgalmasabb részeket a szöveg felett kiemelve tudod megnézni (Tbg vágatában), a hozzánk eljutott teljes, vágatlan verziót itt:

link Forrás

A felvétel azzal indul, hogy a biztonságiak főnöke felszólítja embereit:

„vége ennek, vezessék ki a képviselőt”

és mutatja nekik, hogy a „newsroom” felé vigyék a renitenst. Varju segítségért kiállt, közben telefonján élőzik, az MTVA operatőre pedig végig veszi a műsort. A biztonsági főnök telefonját babrálva tétován követi embereit, akik előbb a levegőbe emelve próbálják valahogy kicipelni a képviselőt, aztán jobb híján a földön húzzák, mielőtt sikerül végre lábra állítani. Ismét megemelik, Varju pedig földre veti magát.

Nem tűnik nagyon szakszerűnek az intézkedés: egyik pillanatban egy őr ráül (!), hogy földre szorítsa Varjút, majd ismét felállítanák, hogy kivezessék. Egy pillanatra mintha beletörődnének, és hagyják tovább fetrengeni a képviselőt, de aztán ismét összes végtagját megemelik, térddel a padlóhoz szorítják, felsőtestére rákulcsolnak, lábait ráncigálják, a képviselő többször kiabál közben. 

Varju a földön fekve leginkább komikus látványt nyújt, és nem tűnik úgy, mint aki veszélyeztetné épp az MTVA üzemi működését, némi összeszólalkozás után négy végtagjánál fogva mégis újra megpróbálják megemelni. Az őrök egyike azt ordítja, hogy „ne nyúljon a pisztolyhoz” (a felvételen nem látszik, hogy Varju bárkinek a pisztolyáért nyúlna, de nagyobb részben takarják is a vele dulakodó biztonsági emberek), egy másik őr elesik, a harmadik a gumibotját hagyja el, végül négyen erővel a sarokba szorítják a képviselőt úgy, hogy a telefon kiesik a kezéből. Aztán valamiért mégis megint hagyják, és Varju a földön kúszva megkaparintja a mobilt is. 

A következő percekben a képviselő a padlón fekve telefonál, és azt mondja, „kicsit ütik, kicsit verik”, és az intézkedők neveit kérdezgeti. Az MTVA híradóiban egyedül ezeket a pillanatokat játszották be, azt sugallva, hogy Varjuval semmi nem történt, csak nevetségesen viselkedett. Varju ezután összeszólalkozik az egyik biztonságival, és közli vele, nincs joga hozzáérnie. Az operatőr a felvétel második szakaszában, miután Varju fenyegetőzni kezd, már ügyel arra, hogy az intézkedő őrök arca legfeljebb pillanatokra látszódjon.  

Varju nem hajlandó felállni, a fennmaradó néhány perc pedig méltatlankodással telik el. A fennmaradó percek egyetlen érdekes momentuma 11.46-nál következik, amikor Varju a kamerába mondja, hogy „ne tüntessék el a felvételt, a kazettát őrizzék meg”. A felvételt az MTVA végül nem adta le, illetve annak csak néhány kiválogatott részletét, amint Varju épp a földön forgolódva fenyegetőzik (mint itt 1:28-tól):

link Forrás

A hirado.hu honlapján visszakereshetőek az egyes adások. A december 18-i, a december 19-i, a december 20-i és a december 21-i hírműsorban is csak azokat a részleteket mutatták, ahol Varju épp magányosan fetreng a folyosó kövén. 

A jogszabályok szerint az országgyűlési képviselőket mentelmi jog illeti meg, illetve beléphetnek bármilyen állami intézmény területére. Ezek miatt legalábbis aggályos, hogy az MTVA biztonsági őrei erőszakosan távolították el az ellenzéki politikusokat az épületből.

A közmédia egyébként feljelentést tett a képviselők ellen, mert szerintük azok túlterjeszkedtek a jogosítványaikon, mikor nem hagyták el az épületet, és félelmet keltettek az MTVA dolgozóiban. Az ellenzéki képviselők is feljelentést tettek, mert szerintük az erőszakos kidobásuk hivatalos személy elleni erőszak volt, de az ügyészség még pár napja sem tudta eldönteni, hogy mit kezdjenek az üggyel.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.