Karácsony: Határozottan ellenezzük, hogy a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz épüljön Ferencvárosban

POLITIKA
2021 április 08., 12:29

"Semmilyen formában nem támogatjuk, határozottan ellenezzük, hogy a magyar diákok számára elérhető és olcsó lakhatást jelentő Diákváros helyett a kínai állam érdekeit szolgáló elit kampusz épüljön Ferencvárosban." - jelentette ki a Miniszterelnökséget vezető miniszternek címzett nyílt levelében a főpolgármester. Karácsony Gergely emlékeztette Gulyás Gergelyt, hogy Orbán Viktor megígérte: amit a Fővárosi Közgyűlés nem támogat Budapesten, az nem lesz.

"Ellenezzük, mert a kínai egyetem építése a kínai állam politikai, hatalmi és titkosszolgálati befolyásszerzésének eszköze lehet Magyarországon és Európában, ami ellentétes a megválasztott budapesti városvezetés elveivel, értékeivel és európai elkötelezettségével. (..) Ellenezzük azért, mert semmiféle kormányzati háttéralku nem lehet fontosabb több ezer magyar diák elérhető lakhatásának biztosításánál. Ellenezzük azért, mert meggyőződésünk szerint a kínai elit egyetemre fordítandó több százmilliárdnyi közpénz sokkal jobb helyen lenne a magyar köz- és felsőoktatás fejlesztési forrásai között."

- írta. A főpolgármester azzal zárta, hogy haladéktalan tájékoztatást kért a Fudan budapesti projektjéről.

„Tudjuk, hogy a kollégiumi igények Budapesten (..) is jelentősek. Szerintem az a döntés, hogy a világ egyik elit egyeteme Magyarországon jelenjen meg, legyen itt, folytasson oktatási tevékenységet, az nem, hogy nem áll szemben a Diákvárossal, hanem értelmet ad a Diákvárosnak.”

- kommentálta a főpolgármester kritikáit a csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely. A Diákvárosról 2019-ben kötött megállapodást Karácsonnyal, amit be is tart, mondta a miniszter.

link Forrás