Navalnij már alig érzi a lábát és a kezét

külföld
2021 április 08., 04:25

Az Oroszországban bebörtönzött, pontosabban büntetőtáborban lévő ellenzéki vezető, Alekszej Navalnij egészsége napról napra romlik, ügyvédje, Vadim Kobzev szerint már a lábát és a kezét sem érzi, és két gerincsérvet is diagnosztizáltak nála.

Kobzev szerdán találkozhatott védencével, az ügyvéd azt írta Twitteren, hogy Navalnij tud járni, de közben fájdalmai vannak, és aggasztó, hogy betegsége előrehaladtával folyamatosan veszti el az érzékelést a lábában, tenyerében és csuklójában.

Fájdalmai ellenére Navalnij a múlt héten kezdett éhségsztrájkba, a hét elején pedig a pokrovi börtön kórházába szállították át, mert köhögésre és lázra panaszkodott. Ügyvédje szerint láza már nincs, de az éhségsztrájk miatt napi egy kilogrammot fogy. Navalnij Instagramga szerint a börtönőrök azzal próbálták aláásni az éhségsztrájkját, hogy a közelében csirkét sütöttek, illetve hogy édességet csempésztek ruhája zsebeibe.

Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án.
photo_camera Alekszej Navalnij a moszkvai Babusinszkij bíróságon, 2021. február 2-án. Fotó: Moscow Court Press Service/Anadolu Agency via AFP

Szerdán a Fehér Ház sajtótitkára, Jen Psaki azt mondta, a Biden adminisztráció Navalnij bebörtönzését „politikai indíttatásúnak és súlyosan igazságtalannak” tartja, emiatt azonnali szabadon bocsátását követeli. Ugyancsak szerdán közölte az Amnesty International is, hogy attól tartanak, a körülmények lassan megölik az ellenzéki vezért.

(BBC)