Nem fizetnek a kórházak, bajba kerülhetnek a beszállítóik

Egészségügy
2021 április 08., 06:51

A hazai kórházak akkora adósságot halmoztak fel az év elején, hogy február óta nem tudnak fizetni a beszállítóiknak - írja a HVG. A kormány tavaly decemberben rendezte utoljára a kórházak tartozásait, akkor 44,5 milliárd forintot utaltak át erre a célra. A hazai kórházak adósságállománya azonban az idei év első két hónapjában 14 milliárd forinttal ugrott meg, 22 milliárd fölé. A helyzet sok beszállítójukat hozhatja csődközeli helyzetbe - derül ki a HVG cikkéből.

Az élen a Honvédkórház végzett, 319 milliós mínusszal, míg a Pécsi Tudományegyetemen 316 millióval, a Békés megyei kórházban 299 millióval, a Péterfy Sándor utcai kórházban 301 millióval nőtt a tartozás. Még három megyei kórházban haladta meg a 200 milliót a kéthavi adósságnövekedés.

Az adósság úgy szaladt el, hogy a kórházak rengeteget költenek Covid-ellátásra, azzal együtt, hogy az egyéb területeken viszont alig rendelnek valamit.

Egy érintett beszállító cég tulajdonosa, akinek a helyzet miatt kölcsönt kellett felvennie, ezt nyilatkozta:

„Felháborító, hogy amíg az állam nem fizet, a bankok, amelyeket az állam mindig szid, keresnek ezen a helyzeten, mert nem maradt más lehetőség, mint hitelt kellett felvenni”

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára két hete a Napi.hu-nak azt mondta, a nem Covid-ellátáshoz kapcsolódó termékkörben szállítások sincsenek, és összesen nagyjából 4500 beszállító, többségében kis- és középvállalkozás került nehéz helyzetbe.