Botrány a Wizz Airnél: titokban készült hangfelvétel miatt elmozdították a cég egyik csúcsvezetőjét és húsznál több bázisparancsnokot

gazdaság
2021 április 09., 13:29

Áll a bál a magyar alapítású világcégnél,a Wizz Airnél: a Reuters hírügynökség kezébe került egy 5 nappal ezelőtti levél, amiben azt közölték a stábbal, hogy távozik beosztásából a “Head of Flight Operations” pozíciót betöltő Darwin Triggs, aki lényegében a cég összes pilótájának főnöke volt. Az már ebből a céges körlevélből is kiderül, hogy Triggs eltávolítása a Covid miatti tavalyi kirúgásokkal kapcsolatos, és hogy a menedzser akkori tettei “nem álltak összhangban a vállalat alkalmazott-központú, nyitott és őszinte kommunikációs kultúrájával”, bármit is jelentsen ez.

A 444 és a Reuters információi, illetve más sajtótermékek értesülései azonban egy irányba mutatnak: a kirúgás valódi oka az, hogy valaki hangfelvételt készített egy olyan, 2020 áprilisában tartott online megbeszéléséről, ahol egy vezető - feltehetőleg Triggs - többek között arról beszélt, hogy a cégszinten 1000 ember kirúgásával járó leépítés részeként 250 pilótát és pilótajelöltet is lapátra kell tenniük. Triggs és a cég szempontjából ott lett kínos a dolog, hogy a menedzser tippeket adott a résztvevőknek, akik a cég légibázisainak vezetői voltak, hogy milyen alapon állítsák össze a kirúgandók listáit.

“Kezdjük a rohadt almákkal, például azokkal, akik renszeresen fejfájást okoztak maguknak”

- mondta a menedzser, később részletesebben is kifejtve, hogy olyan pilótákra gondol például, akik “sokat betegeskedtek”, vagy nem voltak hajlandók dolgozni a szabadnapjukon.

Szintén komoly felhördülést keltett a cégen belül az, amit a menedzser a pilótáik azon csoportjáról mondott, akiket egy holland munkaerő-kölcsönző cég révén alkalmaztak. Arról beszélt ugyanis, hogy hozzájuk jobb lenne nem nagyon nyúlni, mert mint fogalmazott,

“könnyű bánni velük, mert bármikor elküldhetjük őket. Csak 24 nap szabadságuk van, és hihetetlenül olcsók. (...) Hegyezzék a ceruzájukat, és meglátjuk, mire jutnak.”

A Wizz Air-en belüli viszonyokat jellemzi, ami a titkos hangfelvétel ügyében történt: miután nem tudták megállapítani, hogy melyik légibázis-parancsnok készítette és/vagy kezdte körbeküldözgetni azt, a 444 információi szerint úgy döntöttek, hogy egyszerűen elmozdítják pozíciójából az összes bázisparancsnokot, ami 20-nál is több embert jelent.

A titkolózás akkora, hogy még arra is csak Triggs távozásából lehet következtetni, hogy tényleg ő az, aki a hangfelvételen beszélt. A cég a Reuters érdeklődésére egyébként nem tagadta sem a felvétel létét, sem az azon hallhatók hitelességét.

Az ügyben megkerestem a Wizz Airt. A cég válaszában egyetlen információnkat sem cáfolta, hanem a saját szempontjából magyarázta el a vezető menedzser, illetve a repülési részleg vezetőinek elmozdítását:

Amikor a COVID-19 világjárvány tavaly márciusban elérte Európát, a Wizz Air nyíltan kommunikált a vállalatnál történő létszámcsökkentés szükségességéről, amely a munkaerő 19 százalékának elbocsátását jelentette. A döntés a légi személyzetet és az irodában dolgozó alkalmazottakat egyaránt érintette. A leépítésekhez kapcsolódó belső egyeztetések során olyan mondatok is elhangzottak, amelyek nem tükrözték a belső folyamatokat, és nem voltak összeegyeztethetők a légitársaság értékeivel. A történések igen sajnálatosak légitársaságunk számára, hiszen abban a rendkívül bizonytalan időben is folyamatosan azon dolgoztunk, hogy minél több kollégánk munkaviszonyát megőrizhessük és a nehéz körülmények között is tudjunk repülni.”

„A Wizz Air ahogy eddig, úgy a COVID-19 járvány ideje alatt is mindent megtett annak érdekében, hogy megőrizze a vállalat egységét és szervezettségét, amit a körülményekhez alkalmazkodva a jövőben is folytatni kíván, még tovább fejlesztve működését. Ezzel egy időben átszerveztük a repülési osztályt, így a jobb méretezhetőségnek köszönhetően hatékonyabban fogjuk tudni támogatni a COVID-19 utáni időszakra várt növekedési és fejlődési terveinket. Az új struktúra támogatni fog minket abban, hogy megerősítsük a Wizz Air vállalati kultúráját és értékeit. A Wizz Air továbbra is elkötelezett, hogy megőrizze több, mint 4,000 munkavállalójának állását, miközben komoly figyelmet fordít a COVID utáni időszak által nyújtott lehetőségekre.”