Vulkánkitörés várható Saint Vincent szigetén, evakuálták a lakosságot

2021 április 9., péntek 5:35

Vörös riasztást és kiürítési parancsot adtak ki a karibi Saint Vincent szigetére, miután a szeizmológusok észlelték, hogy a La Soufrière-i vulkán a kitörés jeleit mutatja.

A kiürítést Ralph Gonsalves miniszterelnök adta parancsba csütörtökön, miután már több napja aktivitást mértek. A Nemzeti Vészhelyzetkezelő Szervezet a Twitteren közölte, hogy „jelentős a katasztrófa esélye”, és figyelmeztette a lakosokat, hogy legyenek készenlétben. Az evakuálásban egy óceánjáró is segített.

A szeizmológusok szerint a vulkán órákon vagy napokon belül kitörhet. A megfigyelőállomások hosszú földrengésekről számoltak be, amelyek arra utalnak, hogy a friss magma megpróbál feljutni a felszínre, ezért a vulkán „robbanásveszélyes szakaszba” lép. A földrengések körülbelül 6 kilométeres mélységben történtek, és 3,5-ös erősségűek voltak, amit már a lakosság is megérzett.

La Soufrière 1902-ben produkálta a legpusztítóbb kitörést, akkor körülbelül 1600 őslakos vesztette életét. Utoljára 1979-ben tört ki, de akkor az evakuálásnak köszönhetően nem sérült meg senki. (Guardian)