Hétmillióan még nem védettek a szegedi virológus szerint

járvány
2021 április 10., 07:45

„Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett” - mondja a Népszavának adott interjúban Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológus professzora. Szerinte egyértelműen politikai döntés volt enyhíteni a korlátozásokon, hisz ha nem lépi ezt meg a kormányzat, csökkene a népszerűségük. Számítása szerint alig haladhatja meg az egymilliót a vakcina által védettséget szerzett emberek száma. Ők azok, akik már mindkét dózist megkapták valamelyik oltásból és el is telt a védettség kialakulásához szükséges idő azóta.

Ezen kívül becslése szerint másfél-kétmillió ember eshetett át a betegségen, így összesen legfeljebb hárommillióan vannak, akik védettek a koronavírussal szemben. Ez azt is jelenti, hogy hétmillióan nem azok. Köztük a tanárok sem, hiába kapják meg az első oltásukat az iskolanyitásig.

Duda Ernő virológus professzor az SZTE egyetem tv-jének felvételén.
photo_camera Duda Ernő virológus professzor az SZTE egyetem tv-jének felvételén. Forrás: SZTE

A gyerekek oltásának kapcsán a virológus azt mondja, hogy nem az a kérdés, hogy biztonságosak-e a vakcinák, hisz minden típusból beadtak már legalább 10 milliót és azok biztonságosnak bizonyultak. A gyerekek esetében a mennyiséget kell meghatározni. A Pfizer már az élen jár ebben Duda szerint.

A virológusnak az a véleménye, hogy a társadalomnak ki kell kényszerítenie, hogy mindenki vegye fel az oltást.

„Ezt lehet úgy, hogy a rendőr elviszi, meg úgy is, hogy lesz majd egy zöldkártya, amely többlet jogokat biztosít az oltottaknak. Azaz ha valakinek van ilyen, akkor mehet a presszóba, a moziba, ülhet a repülőre. Akinek meg nincs, az mindezt nem teheti” - mondja.

Szerinte, ha minden jól megy, Magyarországon szeptemberben a középiskolások és az egyetemeken tanulók már oltva kezdhetik az évet. A teljes interjút itt lehet elolvasni.