Koronavírus-számok Magyarországon 05.11.
Elhunytak + 99 Σ 28 792
Kórházban - 102 Σ 3 282
Fertőzöttek + 493 Σ 792 879
Tesztek + 6 513 Σ 5 545 305
Egyszer oltottak + 40 314 Σ 4 346 089

Hétmillióan még nem védettek a szegedi virológus szerint

Feliratkozás a Járvány hírlevélre

Minden hétköznap elküldjük, amit a járványról tudni érdemes. Iratkozz fel, és vigyázzunk egymásra!

„Járványügyi adatok nem szólnak semmilyen nyitás mellett” - mondja a Népszavának adott interjúban Duda Ernő, a Szegedi Tudományegyetem virológus professzora. Szerinte egyértelműen politikai döntés volt enyhíteni a korlátozásokon, hisz ha nem lépi ezt meg a kormányzat, csökkene a népszerűségük. Számítása szerint alig haladhatja meg az egymilliót a vakcina által védettséget szerzett emberek száma. Ők azok, akik már mindkét dózist megkapták valamelyik oltásból és el is telt a védettség kialakulásához szükséges idő azóta. 

Ezen kívül becslése szerint másfél-kétmillió ember eshetett át a betegségen, így összesen legfeljebb hárommillióan vannak, akik védettek a koronavírussal szemben. Ez azt is jelenti, hogy hétmillióan nem azok. Köztük a tanárok sem, hiába kapják meg az első oltásukat az iskolanyitásig.

Duda Ernő virológus professzor az SZTE egyetem tv-jének felvételén.Forrás: SZTE

A gyerekek oltásának kapcsán a virológus azt mondja, hogy nem az a kérdés, hogy biztonságosak-e a vakcinák, hisz minden típusból beadtak már legalább 10 milliót és azok biztonságosnak bizonyultak. A gyerekek esetében a mennyiséget kell meghatározni. A Pfizer már az élen jár ebben Duda szerint. 

A virológusnak az a véleménye, hogy a társadalomnak ki kell kényszerítenie, hogy mindenki vegye fel az oltást. 

„Ezt lehet úgy, hogy a rendőr elviszi, meg úgy is, hogy lesz majd egy zöldkártya, amely többlet jogokat biztosít az oltottaknak. Azaz ha valakinek van ilyen, akkor mehet a presszóba, a moziba, ülhet a repülőre. Akinek meg nincs, az mindezt nem teheti” - mondja.

Szerinte, ha minden jól megy, Magyarországon szeptemberben a középiskolások és az egyetemeken tanulók már oltva kezdhetik az évet. A teljes interjút itt lehet elolvasni.

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.