Négy szürke bálna tetemét is partra mosta a víz San Francisco mellett

ÁLLAT
2021 április 10., 12:33

A négy eset az elmúlt kilenc napban történt. A jelentések szerint az egyik bálnát egy hajó ütötte el, a másik három állat esetében még nem sikerült megállapítani, hogy mitől pusztultak el.

Dr. Padraig Duignan, a Tengeri Emlősök Központjának patológiai igazgatója azt mondta, ez a négy eset közvetlenül egymás után azért is riasztó, mert a faj egyébként is veszélyben van.

Az első bálna, egy 12,5 méteres nőstény tetemét március 31-én találták meg, a második szintén nőstény tetemét április 3-án sodorta partra a víz, a harmadikat szerdán, a negyediket pedig egy nappal később találták meg.

photo_camera Szürke bálnák úsznak el egy csónak mellett Mexikó partjainál 2021- március 27-én Fotó: GUILLERMO ARIAS/AFP

A szürke bálnák télen több mint 16 ezer kilométert vándorolnak Mexikó partjaihoz, hogy párosodjanak és borjakat szüljenek, majd tavasszal és nyáron indulnak vissza északra. 2019-ben legalább 13 bálna tetemét sodorta partra a víz San Francisco közelében, a tudósok attól tartanak, hogy azért, mert a bálnák nem találtak elég táplálékot, éheztek, és nem tudtak eljutni Mexikóból Alaszkába. Ezt arra alapozzák, hogy a szokatlanul sok haláleset után több rossz állapotú bálnát is láttak, illetve a felboncolt állatok közt is több volt az alultáplált.

Kristen Monsell, a Center for Biological Diversity’s Oceans program igazgatója szerint ez a négy eset csak a jéghegy csúcsa, és a partra mosott tetemek körülbelül csak 10 százalékát teszik ki az összes halálesetnek. (Guardian)