Elsimulni látszik a puccsal vádolt Hamza herceg és féltestvére, a jordán király konfliktusa

külföld
2021 április 11., 15:13
Hamza herceg középen. A kép 2004 decemberében készült.
photo_camera Hamza herceg középen. A kép 2004 decemberében készült. Fotó: KHALIL MAZRAAWI/AFP

Együtt jelent meg a nyilvánosság előtt II. Abdalláh jordániai király és a kegyvesztett Hamza herceg, volt trónörökös vasárnap, néhány nappal a köztük kibontakozó viszály után, amely megrengette az országot.

Abdalláh és Hamza együtt vett részt az ország függetlenségének századik évfordulóján rendezett ünnepségen. Az állami média által bemutatott felvételen II. Abdalláh az uralkodó család tagjainak kíséretében koszorúkat helyez el az ismeretlen katona sírjánál és a királyi család sírboltjánál az ammáni Ragadan palotában.

A jordániai hatóságok nyolc nappal ezelőtt jelentették be, hogy biztonsági okokra hivatkozva őrizetbe vettek több befolyásos ammáni tisztségviselőt, közöttük II. Abdalláh király egyik volt tanácsadóját, a királyi család egyik tagját. Hamza bin Huszein saját állítása szerint házi őrizetbe került. Ezt azonban a jordániai hadsereg később cáfolta, közlése szerint csak annyiról van szó, hogy a hadsereg vezérkari főnöke figyelmeztette, ne ássa alá az ország biztonságát és stabilitását.

A jordániai kormány állítása szerint a vezetés meggyengítését célzó összeesküvést számoltak fel, amelyhez köze volt Hamzának is: ő és cinkosai „külföldi kapcsolatok” segítségével akarták gyengíteni a királyság stabilitását és biztonságát.

Hétfő este Hamza közleményt adott ki, amelyben hűségéről biztosította az uralkodót, két napra rá pedig II. Abdaláh közölte, hogy rendeződött a válság, csírájában elfojtották a lázadást. Azt mondta, hogy Hamza és családja a palotájában van, a védelme alatt, és a herceg a hásimita uralkodói család előtt vállalta, hogy folytatja a szülei és a nagyszülei által követett utat, hű marad az üzenetükhöz, s Jordánia érdekét, alkotmányát és törvényeit minden más megfontolás elé helyezi. (MTI)