Rekordott döntött az új fertőzöttek száma Indiában

Rekordot döntött az új koronavírus-megbetegedések száma Indiában. Vasárnap csaknem 153 ezer új esetet regisztráltak, többet, mint amennyit a járvány kitörése óta egy nap alatt bármikor.

A fertőzöttek számának megugrása miatt a dél-ázsiai ország kormánya betiltotta a covidos betegek kezeléséhez használt Remdesivir nevű antivirális gyógyszer exportját.

A Reuters összesítése szerint a világon jelentett új napi megbetegedések közül minden hatodikat Indiában jegyzik föl. A napi új esetszám ezen a héten hatszor döntött rekordot az országban.

Az elhunytak száma több mint öt hónapos csúcsra, 839-re nőtt vasárnap. Indiában már több mint 13 millió fertőzöttet regisztráltak, ez a harmadik legnagyobb fertőzöttszám a világon az Egyesült Államok és Brazília után.

Narendra Modi indiai kormányfő vasárnap elindította azt a négynapos „oltási fesztivált”, amelynek célja, hogy minél többen fölvegyék a koronavírus elleni oltást. India január közepe óta több mint százmillió adag vakcinát kötött le, ugyanakkor több indiai államban is oltóanyaghiányra panaszkodnak.

A hatóságok szerint a fertőzés gyors terjedésének egyik fő oka, hogy az emberek nem hordanak maszkot, és az elmúlt hetekben sem halasztottak el számos tömegrendezvényt, vallási és politikai gyűlést.

Vasárnap az északi országrészben, Haridvár városában a Gangesz folyó partján sűrű tömeg gyűlt össze reggeli imára a Kumbh mela hindu zarándokünnepen, a résztvevők többsége nem viselt maszkot.

A fertőzöttek számának növekedése miatt az indiai kormány megtiltotta a Remdesivir és a szer aktív gyógyszerészeti összetevőinek exportját, amíg nem javul a helyzet - áll a kormányzati honlapon vasárnap közzétett közleményben. Indiában hét gyógyszergyár állít elő Remdesivirt, és nagy tételekben exportálták, egyebek mellett az Egyesült Államokba. (MTI)

A független magyar sajtónak soha nem volt olyan nehéz dolga, mint a járvány alatt.

A kormány nem enged újságírókat az egészségügyi intézmények közelébe, és a járvánnyal kapcsolatos legalapvetőbb adatokat sem osztja meg a nyilvánossággal. A közmédia és a többi propaganda csatorna mindent megtesz a valós helyzet elkenéséért.

A 444-en az elénk állított akadályok ellenére is be tudjuk mutatni, hogy áll a járvány Magyarországon és a világban. A pontos számokat, aktuális trendeket bemutató grafikonjainkból, infografikáinkból több millióan tájékozódnak.

Az ezeket összegyűjtő járványadat-oldalunk az utóbbi hónapokban átvette a közszolgálati média szerepét. Olvasóinkat ezzel nem csak tájékoztatjuk, hanem segítünk nekik egészségesnek maradni, és megőrizni szeretteik egészségét is.