Első látásra is kamuképpel próbálták gólyagyilkosnak beállítani Semjén Zsoltot, mire Bayer Zsolt fizikailag is ráuszította a híveit a képet megosztó nőre

INTERNET
2021 április 12., 12:33

A magyar internet fanatikusan Fidesz-gyűlölő csoportjaiban a hétvégén terjedni kezdett egy, még a műfajhoz képest is paródiaként ható grafika. Ezen Semjén Zsolt vadász-politikus látható, amint furcsa, szinte áldó mozdulatot tesz két, a mezőn heverő döglött gólya felé. A látványt a következő felirat próbálja értelmezni:

„Tegnap a fideszes Semjén Zsolt csak úgy »szórakozásból« lelőtt két védett gólyát, amik most tértek vissza a vándorlásból.”

A kép különösségének egyik forrása az, hogy a készítője különösebben meg sem próbálta hitelessé varázsolni: a jól láthatóan egy eltérő színű mezőn készült Semjén-fotót egyszerűen rácsúsztatta a gólyás fotóra, bármifajta eldolgozás vagy legalább a színek harmonizálása nélkül.

1-3 perces „kutatással” megtalálhatók az átlátszó hamisítás forrásai: a gólyás kép egy jó hete, április 4-én söpört át a török sajtón, miután egy kiránduló, Ahmet Okkaci, két lelőtt gólyát talált Denizli városának közelében, és a gólya a vonatkozó gyerekdal sugalmazása ellenére a törököknél is közkedvelt madár.

Semjén képe pedig egy emlékezetes sajtóeseményen készült 7,5 évvel ezelőtt, 2013 december 3-án. A miniszterelnök-helyettes azért tartja olyan különösen a karjait, mert a valóságban – a rosszindulatú sugalmazással pont ellentétesen – egy sajtóesemény keretében nem megölt, hanem éppen szabadon engedett egy nagyon is élő ragadozó madarat. Az Országos Magyar Vadászati Védegylet elnökeként fellépő Semjén a jászsági Különleges Madárvédelmi Területen engedte szabadon Kittenbergert, a mérgezésből felgyógyult parlagi sast.

photo_camera Fotó: Horváth Márton

A kamuképre nem is Semjén, hanem jó barátja, Bayer Zsolt reagált a Facebookon, nem is akárhogyan. A Fidesz mainstreamjét képviselő publicista ugyanis kipécézte azt a felhasználót, akinek a megosztásában a képet ő meglátta, és felszólította a követőit, hogy személyesen keressék fel és kérdezzék fel a nőt.

„Nyilván sokan ismerik helyben, és e sokakhoz fordulva kérem: nyugodtan keressék fel Tóthnét, és tegyenek fel neki udvarias kérdéseket arra vonatkozóan, ezt mégis hogyan gondolta, és nem aggódik-e, amiért ilyen aljas módon, gondolkodás nélkül megrágalmaz embereket (...) Nem bántani kell, nem megalázni, csak megkérdezni tőle, ő mit tenne, és mit gondolna, ha róla tenne ki valaki egy ehhez hasonló ocsmány hazugságot? Például, ha azt olvasná magáról a facebookon, hogy esténként pénzért szokott k*rni a parkban, és mellékelnének ehhez a »hírhez« egy jó kis fotómontázst, amelyen ő lenne látható félreérthetetlen pozícióban, ám első látásra is nyilvánvaló lenne, hogy hamisítvány az egész.”

Az online lincshangulatot még ijesztőbbé teszi, hogy az illető egész biztosan nem a kép forrása, hanem a rengeteg megosztójából pusztán az egyik.

A képet ugyanis, mint azt az érintett a 444-nek megerősítette, Dániel Péter egykori gyurcsányista-, manapság általános Fidesz-ellenes aktivista posztolta ki a Tiltakozzunk a Klubrádió elhallgattatása ellen! nevű fb-csoportba. Az évek óta Izraelben élő Dániel a 444-nek cseten azt írta, hogy

„Egy neve elhallgatását kérő magyarországi kontaktom küldte priviben. Sok anyagot kapok ilyen módon, mert én le is hozom ezeket.”

Az első látásra is ollózásnak tűnő grafikáról Dániel annyit mondott, hogy

„kapcsolatom szerint ez Magyarországon készült. A képet pedig készen kaptam. A csoportjainkban már 200 ezernél is többen látták. (...) Örülök, ha ezzel ki tudtam b... a sz.. g… Semj....”.